18-01-2018

Badkamerkraan kiezen? Dit moet je weten.

De badkamer, toilet en keuken zijn niet af zonder kraan. De kraan is een onmisbaar product. De laatste jaren is het assortiment badkamerkranen enorm gegroeid en tegenwoordig zijn er kranen in alle soorten, maten, kleuren te koop. Maar waar moet je op letten bij het uitkiezen van de juiste kraan voor in de badkamer? Na het lezen van deze blog weet je voor welke keuzes je komt te staan en waar je op moet letten.

Wanneer je de hele badkamer gaat verbouwen of opnieuw inrichten dan is het uitzoeken van de kranen meestal één van de laatste stappen. Eerst ga je de inrichting van de badkamer bepalen, vervolgens kies je de tegels, meubels en het sanitair. Zodra het sanitair is uitgezocht ga je opzoek naar de juiste badkamerkraan bij het sanitair. 

 

Badkamerkraan kiezen? Dit moet je weten.

Grohe, Hotbath, Hansgrohe en Brauer zijn een aantal bekende merken die een groot assortiment douchekranen, badkranen en wastafelkranen hebben.

 

Tip: Zorg ervoor dat alle waterkranen in de badkamer de zelfde uitstraling hebben. Kies ze uit een bepaalde serie. Zo zijn de kranen goed op elkaar afgestemd en geeft het de badkamer rust.

 

Wat is het verschil tussen 1-gats en 2-gats badkamerkranen?

Het is veel simpeler dan je denkt. 1-gats en 2-gats heeft te maken met hoeveel kraangaten er nodig zijn om de kraan te kunnen monteren? De meest verkochte wastafelkranen zijn de 1-gats opbouw wastafelkranen hierbij zit de bediening op de kraan zelf. Deze kranen worden ook wel eenhendel kranen genoemd. Deze wastafelkranen zijn zo populair omdat ze heel eenvoudig te bedienen zijn. Met één hendel of knop draai je de kraan open, bepaal je de hoeveelheid en temperatuur van het water.

De meeste inbouw wastafelkranen zijn 2-gats kranen. Bij dit soort kranen zijn de bediening van de kraan en de uitloop twee aparte onderdelen voor elk onderdeel is een gat nodig. Er zijn ook nog 3-gats kranen te koop. Bij 3-gats kranen zijn de koud- en warmknop ook gescheiden.

Tip: Meet voor dat je gaat zoeken de diameter van de kraangaten op. Zo weet je zeker dat je geen kraan uitzoekt waarvoor het kraangat te klein is.

 

Kies de juiste maat wastafelkraan.

Naast het opmeten van de kraangaten is het ook verstandig om de diameter van de wasbak/waskom op te meten. Om bij een wastafel veel spetteren te voorkomen moet het uiteinde van de uitloop van de kraan ongeveer 1cm ten opzichte van de afvoer verwijderd zijn. Bij een waskom moet het water recht naar beneden in de afvoer stromen om veel spetteren zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Thermostaat douchekraan is een veilige keuze.
Welk soorten douchekranen worden tegenwoordig het meest gekocht en waarom? In de doucheruimte wordt het vaakst gekozen voor een thermostaatkraan. Bij een thermostaat douchekraan kan je precies bepalen op hoeveel graden je het water wilt zetten. Door de veiligheidsknop op een thermostaatkraan wordt voorkomen dat de temperatuur van het water onbewust veel te warm wordt gezet. Zo voorkom je dat jij of de kinderen zich verbranden.

 

Wat voor badkranen zijn er?

Voor het bad zijn er verschillende soorten badkranen te koop. Heb je een ingebouwd ligbad dan is een ingebouwde badkraan een goede optie. Naast het feit dat een inbouw badkraan er erg mooi, modern en luxe uitziet, is het ook erg handig met schoonmaken. Heeft het bad een brede rand dan kan je ook kiezen voor een badrandkraan, hierbij wordt de kraan op de badrand gemonteerd. Heb je een vrijstaand bad kies dan voor een vrijstaande badkraan. In combinatie met het vrijstaande bad zal dit de eyecatcher van je complete badkamer zijn.

Weetje: bij de meeste badkranen is het mogelijk om een handdouche aan de kraan toe te voegen.

Ben je overtuigd, of heb je nog vragen over badkamerkranen? Bij Briljant Sanitair, de grootste badkamer showroom van Nederland in Maurik, kan je alle soorten kranen in de showroom bekijken en kopen. Ook in hun webshop Sanitaireiland.nl heb je genoeg keuze in verschillende badkamerkranen.

Creeer een mooie woonkeuken

De keuken is voor de hele familie the place to be! Daar is de koelkast, daar wordt het eten bereidt en daar is altijd wel iemand in voor een praatje. Voor velen is de keuken het hart van het huis. De meesten van ons dromen van een grote keuken. Ruimte genoeg voor een lange tafel met genoeg stoelen v...

Lees verder

Manieren om een ruimtelijk gevoel t...

Met vlagen bekruipt je dat gevoel van ruimtegebrek? Of woon je gewoon gezellig klein maar zoek wat oplossingen om toch zo ‘groot’ mogelijk te wonen? Een klein appartement of huis hoeft je niet meteen van de lijst te schrappen als je op zoek bent naar nieuwe woonruimte want zelfs van de k...

Lees verder

Een traplift aanpassen naar jouw in...

Een huis verkopen is tegenwoordig niet zo moeilijk meer. Een huis kópen daarentegen is andere koek. Het is daarom niet eens zo gek om over de (verre) toekomst na te denken als je een nieuw huis koopt. We weten natuurlijk niet hoe het met de huizenmarkt in de toekomst zal gaan maar daar hoef j...

Lees verder

Tuinplannen maken - zo maak je opti...

Januari te vroeg om over tuinplannen na te denken? Echt niet! Juist nu kun je je buigen deze klus, bepalen wat je écht mooi vindt en keuzes maken waar je de komende jaren blij mee zult zijn. Tuinplannen maken voor 2019 kost tijd, je gaat niet zomaar aan de slag, ook hiervoor kun je het beste ...

Lees verder