13-01-2019

Creeer een mooie woonkeuken

De keuken is voor de hele familie the place to be! Daar is de koelkast, daar wordt het eten bereidt en daar is altijd wel iemand in voor een praatje. Voor velen is de keuken het hart van het huis. De meesten van ons dromen van een grote keuken. Ruimte genoeg voor een lange tafel met genoeg stoelen voor iedereen. Een plek waar je tijdens het koken/bakken gewoon kunt blijven zitten en met huisgenoten een kop koffie kunt drinken of alvast een wijntje kunt nuttigen. Dé plek om samen te koken, dat ene nieuwe recept uit te proberen of gewoon ene oergezellige vrijdagmiddagborrel te houden. Gewoon, aan de keukentafel in een sfeervolle en mooie woonkeuken. Blijft het bij dromen of ga je ervoor?

 

Creeer een mooie woonkeuken

 

Keuken inrichten – woonkeukentips

Een grote of een kleine keuken, gezelligheid past altijd. Toegegeven, in een kleine keuken moet je wat creatiever zijn en optimaal gebruik maken van elke cm die je hebt maar, het kán wel. In een grotere keuken is het eenvoudig om wat meubels neer te zetten maar daarmee heb je nog niet meteen gezelligheid gecreëerd. Een mooie woonkeuken is vooral een sfeervolle woonkeuken en voor iedereen die dat dit jaar nou eens eindelijk aan wil pakken hebben we natuurlijk een aantal woonkeukentips. Doe het slim én praktisch, je keuken inrichten vraagt om aandacht!

 

  • Ventilatie – in de woonkeuken kook je, braad en bak je, steek je een gezellig kaarsje aan. Misschien rook je ook nog wel een sigaretje na het eten? Al die dingen zorgen voor vervuiling van de lucht in huis en dus moet er voldoende ventilatie, aanvoer van frisse- en afvoer van vervuilde lucht zijn. Een raam openzetten is een goede oplossing maar als je zelf ook ín de keuken wilt blijven zitten is dat vaak te koud! Filters van de filterfabriek.nl kunnen je helpen bij het schoonhouden van de lucht in huis. Zo krijgt niemand last van de baklucht en kan iedereen lekker lang blijven (na)tafelen.
  • Gezelligheid – een wóónkeuken vraagt net wat meer gezelligheid dan een gewone keuken. Naast alle keukenapparatuur en hippe keukenhulpjes heb je in een mooie woonkeuken ook wat woonaccessoires nodig. De ruimte vraagt er immers om om er lekker lang je krantje te lezen, huiswerk te maken, uren te spellen of te kletsen etc. Hij wordt dus echt als woonruimte gebruikt en daarom is het dan tof als je woonkeuken ook aansluit bij de sfeer in de rest van je huis. Als je het al niet deed, pas je kleurgebruik in de keuken aan aan de kleuren in je woonkamer. Zorg voor eenheid. De woonkeuken is dan echt het verlengde van je woonkamer. Laat bepaalde dingen van je woonkamer ook terugkomen in je keuken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de kussens op de stoelen, de plantenpotten, kandelaars etc. 
  • Ruimte voor iedereen – de een wil er de krant lezen, de andere nog even gamen en weer een ander wil er knutselen aan de keukentafel. Zorg ervoor dat er voor iedereen ruimte is en dan niemand elkaar in de weg zit. Zo kunnen er diverse dingen tegelijkertijd worden gedaan en is toch iedereen samen.
  • Zorg voor comfortabele zitmeubelen – als je wil dat mensen er ook vaak en lang gaan zitten moet je er ook voor zorgen dat de zitmeubelen comfortabel zijn. Een keiharde keukenstoel nodigt niet uit er eens lekker voor te gaan zitten. Combineer wat fijne eetkamerstoelen met bijvoorbeeld een stoere eetkamerbank. Dan heb je lekker veel ruimte en op die bank kun je lekker losgaan met leuke kussens en warme plaids en vachtjes. Eetkamerbanken zijn er in diverse modellen en uitvoeringen en ze geven altijd een huiselijk gevoel aan een ruimte.
  • Warmte – natuurlijk, je keuken heeft radiatoren die zorgen voor warmte in de winter maar, als je langere tijd op één plek zit, er bestaat toch altijd de kans dat je koude voeten krijgt. Daarnaast nemen radiatoren veel ruimte in beslag en dat is misschien net de ruimte die je nodig hebt om van je keuken écht een comfortabele woonkeuken te maken. Ga voor vloerverwarming. ‘s Morgens in je pyjama rechtstreeks naar de keuken voor je ontbijt en zonder koude voeten wachten op de eerste kop koffie. Kun je je er wat bij voorstellen? Als je kleine kinderen hebt zullen die ook vaker op de keukenvloer spelen als die lekker warm is.
  • Het is en blijft een keuken – het hoeft niet je tweede woonkamer te worden, het mag gewoon die sfeervolle en mooie woonkeuken zijn. Een keuken wordt vaak nóg gezelliger door ook decoratie te gebruiken die nog eens benadrukt waar de ruimte voor bedoeld is. Stoere mokken op een plank boven je aanrecht mogen natuurlijk niet ontbreken.  Dat staat niet alleen leuk, het is ook nog eens praktisch. Ben je nog wat creatiever, bedenk dan eens een leuke manier om je keuken te stylen. Lijst een mooie theedoek in, maak een mobile van de kopjes die je van je oma kreeg (of bij de kringloop haalde). Beschilder bordjes en maak een leuke collage tegen de keukenmuur.
  • Verlichting voor de woonkeuken – omdat je er dus meerdere dingen wilt kunnen doen moet je ook extra aandacht besteden aan de juiste verlichting voor je woonkeuken. Een tl-buis geeft heel veel licht maar gezellig is anders. Dimbare verlichting zou hier de oplossing kunnen zijn. Feller indien nodig en zwakker als de sfeer en bezigheden dat toestaan.
  • Hygiëne – onnodig te zeggen misschien, een keuken moet altijd hygiënisch schoon zijn, maar niemand wil de krant lezen aan een plakkerige tafel of kruimels onder z’n blote voeten voelen. Leg een extra doekje binnen handbereik voor je keukentafel en hang evt. een kruimeldief in de buurt.

Een tuin aanleggen en inrichten doe...

Bij het aanleggen en inrichten van een tuin komt een hoop kijken. Je moet veel keuzes maken en overal over nadenken. Omdat het soms wat overweldigend kan zijn, hebben wij een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet. Hopelijk helpt dit artikel je goed op weg!     Zelf aanleggen...

Lees verder

Tijd voor een nieuwe badkamer: 5 ov...

Besluit je uit je het nieuwe jaar te beginnen met een renovatie binnenshuis en is het tijd voor een nieuwe badkamer? Dan is het vast en zeker een enthousiasmerend project; maar ook een project waar best een aantal vragen bij komen kijken. En het is natuurlijk erg verstandig om deze zaken in overwegi...

Lees verder

Een huis gericht op de toekomst? Ki...

Het hedendaagse wonen is vooral gericht op multifunctionaliteit. Het hele gezin moet er echt van alles kunnen doen. We ontspannen er na een lange werkdag maar, we werken er ook vaak, nodigen vrienden uit en zoeken meer plekken in huis om te ontspannen. De bank zou daarvoor de meest voor de hand ligg...

Lees verder

Gratis verlichting in je tuin!

Zo nu en dan piept de zon door de winterse bewolking heen en dan krijgen we al een voorproefje van de aankomende lente. Althans, als je van binnen naar buiten kijkt want fris is het nog wel! Wat nu ook weer begint te komen zijn de voorbereidingen in je tuin voor het aankomende seizoen. Was je tevred...

Lees verder