19-09-2017

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Na de crises die grote invloed hadden op de huizenmarkt zijn het aantal verhuizingen de afgelopen jaren weer sterk toegenomen. In 2016 verhuisden bijna 1,8 miljoen mensen, het hoogst genoteerde aantal van de afgelopen vier decennia. De stijging heeft dit jaar ook nog doorgezet, aangezien in het eerste kwartaal van 2017 nog steeds groei van het aantal verhuizingen werd gezien ten opzichte van dezelfde periode in eerdere jaren.

 

Ben jij ook van plan je eerste huis te gaan kopen, door te stromen naar een duurder koophuis of over te stappen van een huurhuis naar een koophuis? Als je je gaat oriënteren op een huis is het belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen, zo weet je ongeveer binnen welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Een goede voorbereiding op financieel vlak geeft daarnaast minder kans op eventuele problemen op bij een hypotheek aanvragen en afsluiten.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

 

Ruwe inschatting maximale hypotheekbedrag

Grofweg kan worden gesteld dat het maximale hypotheekbedrag ongeveer 4,5 maal je jaarinkomen mag zijn. De verhouding tussen je inkomen en hypotheek (ook wel LTI of loan to income genoemd) is vastgelegd in een gedragscode voor hypotheekverstrekkers en wordt gehanteerd sinds 2007.

 

Een meer gedetailleerde berekening hypotheeklast

Voor een meer precieze berekening van de mogelijke hypotheeklast in jouw persoonlijke situatie bij Moneyou bijvoorbeeld zijn een aantal factoren zoals je dienstverband, financiële verplichtingen en de toetsrente van belang.

 

Loondienst of ondernemer?

Een eerste element dat medebepalend is voor de hoogte van het hypotheekbedrag en de maandlasten is je dienstverband. Iemand die in loondienst werkt heeft meer zekerheid op inkomen op een bepaald niveau over een langdurige periode en kan daardoor gemakkelijker een hoger bedrag lenen. Waar echter eerder ondernemers slechts in uitzonderlijke gevallen een hypotheek konden krijgen is dit wel versoepeld de afgelopen jaren. Vaak wordt er bij ondernemers gekeken naar jaarcijfers van de afgelopen drie jaar van de onderneming en dan een gemiddelde hierover berekend. Sommige banken verstrekken echter ook startende ondernemers die minimaal een jaar geleden gestart zijn en een goed ondernemingsplan en groeiprognose hebben al een hypotheek.

 

Financiële verplichtingen

Een ander element dat je maximale maandlasten mede bepaalt zijn je financiële verplichtingen, deze uitgaven kun je immers niet meer besteden aan je hypotheek of om in je levensonderhoud te voorzien. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn een persoonlijke lening, studieschuld, doorlopend krediet (credit card) of alimentatie. 

Naast deze zaken zijn bijvoorbeeld ook van belang of je de maandlasten alleen gaat dragen of samen met een partner (ook van belang voor het maximale hypotheekbedrag) en de hoogte van de toetsrente (altijd minimaal vijf procent, waardoor gekeken wordt of je de maandlasten ook na de rentevastperiode zal kunnen blijven betalen).

 

Het voorkomen van financiële problemen

Het kan erg ingewikkeld klinken, maar alle factoren worden meegenomen in de berekening van de maximale maandlasten en hypotheekbedrag om te voorkomen dat je in financiële problemen raakt. Zo kun je blijven genieten van je droomhuis!

Een afzuigkap als eyecatcher van je...

Voor de meeste mensen is de afzuigkap een noodzakelijk kwaad. Ze zijn vaak best lelijk en behoorlijk groot. Daarom gebeurt het steeds vaker dat de afzuigkap zo onzichtbaar mogelijk wordt weggewerkt. Op zich heel slim, maar… tegenwoordig zijn er ook steeds meer afzuigkappen die wél een ...

Lees verder

6 prachtige vaste planten

Een tuin kan niet zonder vaste planten. Ze vormen de basis van je tuin, terras of balkon. In tegenstelling tot eenjarige of tweejarige planten, blijven vaste planten jarenlang mooi. Ze blijven meestal ook doorgroeien, al doet de ene soort dat sneller dan de andere. Ben jij op zoek naar mooie vaste p...

Lees verder

Een duo rolgordijn voor dag en nach...

Met een duo rolgordijn kun je op ieder moment van de dag de lichtval en privacy in je kamer bepalen. Duo rolgordijnen zijn makkelijk te bedienen en makkelijk schoon te houden. Een heel handige en sfeervolle oplossing voor verschillende kamers in je huis, die past bij elk interieur.    ...

Lees verder

Hou je huis warm met goede isolatie

Wist je dat een huis zonder isolatie 60% van zijn warmte verliest? Dat betekent een hoop extra stookkosten. Met een goed geïsoleerd huis bespaar je dus flink op energiekosten. In dit artikel lees je wat goede isolatie oplevert en hoe je zorgt dat je huis goed is geïsoleerd.   &nbs...

Lees verder