19-09-2017

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Na de crises die grote invloed hadden op de huizenmarkt zijn het aantal verhuizingen de afgelopen jaren weer sterk toegenomen. In 2016 verhuisden bijna 1,8 miljoen mensen, het hoogst genoteerde aantal van de afgelopen vier decennia. De stijging heeft dit jaar ook nog doorgezet, aangezien in het eerste kwartaal van 2017 nog steeds groei van het aantal verhuizingen werd gezien ten opzichte van dezelfde periode in eerdere jaren.

 

Ben jij ook van plan je eerste huis te gaan kopen, door te stromen naar een duurder koophuis of over te stappen van een huurhuis naar een koophuis? Als je je gaat oriënteren op een huis is het belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen, zo weet je ongeveer binnen welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Een goede voorbereiding op financieel vlak geeft daarnaast minder kans op eventuele problemen op bij een hypotheek aanvragen en afsluiten.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

 

Ruwe inschatting maximale hypotheekbedrag

Grofweg kan worden gesteld dat het maximale hypotheekbedrag ongeveer 4,5 maal je jaarinkomen mag zijn. De verhouding tussen je inkomen en hypotheek (ook wel LTI of loan to income genoemd) is vastgelegd in een gedragscode voor hypotheekverstrekkers en wordt gehanteerd sinds 2007.

 

Een meer gedetailleerde berekening hypotheeklast

Voor een meer precieze berekening van de mogelijke hypotheeklast in jouw persoonlijke situatie bij Moneyou bijvoorbeeld zijn een aantal factoren zoals je dienstverband, financiële verplichtingen en de toetsrente van belang.

 

Loondienst of ondernemer?

Een eerste element dat medebepalend is voor de hoogte van het hypotheekbedrag en de maandlasten is je dienstverband. Iemand die in loondienst werkt heeft meer zekerheid op inkomen op een bepaald niveau over een langdurige periode en kan daardoor gemakkelijker een hoger bedrag lenen. Waar echter eerder ondernemers slechts in uitzonderlijke gevallen een hypotheek konden krijgen is dit wel versoepeld de afgelopen jaren. Vaak wordt er bij ondernemers gekeken naar jaarcijfers van de afgelopen drie jaar van de onderneming en dan een gemiddelde hierover berekend. Sommige banken verstrekken echter ook startende ondernemers die minimaal een jaar geleden gestart zijn en een goed ondernemingsplan en groeiprognose hebben al een hypotheek.

 

Financiële verplichtingen

Een ander element dat je maximale maandlasten mede bepaalt zijn je financiële verplichtingen, deze uitgaven kun je immers niet meer besteden aan je hypotheek of om in je levensonderhoud te voorzien. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn een persoonlijke lening, studieschuld, doorlopend krediet (credit card) of alimentatie. 

Naast deze zaken zijn bijvoorbeeld ook van belang of je de maandlasten alleen gaat dragen of samen met een partner (ook van belang voor het maximale hypotheekbedrag) en de hoogte van de toetsrente (altijd minimaal vijf procent, waardoor gekeken wordt of je de maandlasten ook na de rentevastperiode zal kunnen blijven betalen).

 

Het voorkomen van financiële problemen

Het kan erg ingewikkeld klinken, maar alle factoren worden meegenomen in de berekening van de maximale maandlasten en hypotheekbedrag om te voorkomen dat je in financiële problemen raakt. Zo kun je blijven genieten van je droomhuis!

HPL: voor een bureau op maat

Wie een bureau wil kopen, kan kiezen uit allerlei ontwerpen in tal van verschillende kleuren. Je koopt zo het bureau waarvan je al heel lang droomde. Behalve dan een bureaublad op maat. En laat juist dat een van de belangrijkste onderdelen van een functioneel bureau zijn.   Natuurlijk, ve...

Lees verder

Waarom een aankoopmakelaar inschake...

Veruit de meeste mensen kopen een woning zonder hulp van een aankoopmakelaar. Toch kan een aankoopmakelaar je een grote dienst bewijzen. Voor veel mensen is de aankoop van een huis iets dat ze slechts een aantal keer in hun keven doen, en er zijn er die graag deskundige hulp hierbij hebben. Zeker nu...

Lees verder

Hoe verzorg je je laminaatvloer het...

De wintertijd – dat is de tijd om bij elkaar op bezoek te gaan, te spelen en sporten in de sneeuw en van lange winterwandelingen met je hond. Naast al die gezelligheid betekent deze periode voor je laminaatvloer dat er vooral veel vocht, vuil en vlekken op de vloer terecht komen. En als je dan...

Lees verder

5x tuininspiratie - nu plannen make...

Einde van het jaar, de donkerste periode van het jaar, wie denkt er in hemelsnaam aan de tuin? Wil juist nu niet iedereen lekker binnen bij de kachel zitten, verborgen onder een dekentje, ver weg van alle wind en regen buiten? Het zal je verbazen hoeveel mensen er toch ook in de herfst en de winter ...

Lees verder