04-04-2017

Lampen: de juiste balans tussen sfeer en functionaliteit

Mooie verlichting in en om een woning is erg belangrijk. Licht bepaalt de sfeer en heeft tegelijkertijd een nuttige functie. Om de juiste balans daartussen te bepalen, is het belangrijk om vooraf te bepalen waar je een lamp voor gaat gebruiken en met welk doel.  Je kunt het te bereiken effect bepalen door een aantal soorten verlichting te benoemen aan de hand van hun functie.


Basisverlichting
Met basisverlichting verlicht je de ruimte vanaf één punt gelijkmatig. Dit doe je bijvoorbeeld met een hanglamp of een plafondlamp. Deze vorm van verlichting heeft zowel een nuttige functie als een sfeerfunctie.

 

Functionele verlichting
Geconcentreerd licht gericht op één plek, bijvoorbeeld spots of bureaulampen. Dit soort licht heeft vooral een nuttige functie voor bijvoorbeeld het lezen van een boek.


Sfeerverlichting
Een combinatie van functionele verlichting en basisverlichting. Vaak kies je bij sfeerverlichting voor een aantal soorten lampen. De verlichting is subtiel en eventueel te dimmen. Sfeer creëer je het beste met wandlampen, tafellampen of lampen waar een dimmer op zit. 


Accentverlichting
Deze gerichte verlichting gebruik je om iets uit te lichten bijvoorbeeld spots gericht op de kledingkast, een spiegel of om mooie accessoires uit te lichten.

In de woonkamer en slaapkamer kies je vaak voor subtiele verlichting. Dit kan eventueel met lichteffecten. Een lamp met een dimmer kan handig zijn als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen en het licht wat feller moet zijn. Boven een eettafel is het belangrijk dat het, naast mooi, ook nuttig is. Voor ruimtes als de keuken, badkamer, hobbykamer of in de schuur is het immers vooral belangrijk dat er voldoende licht is. 


Naast de sterkte en de verdeling van het licht bij een lamp is de vorm van de lamp ook belangrijk. Kijk eerst naar de stijl en de kleuren van je interieur, voordat je een lamp koopt. Er zijn lampen passend bij allerlei stijlen of dat nu modern, klassiek, industrieel of landelijk is.

 

Lampen

 

Hanglampen

Een hanglamp wordt meestal boven de eettafel geplaatst of op een centrale plek in de woonkamer. Een mooie hanglamp bepaalt de sfeer van de kamer. Er zijn heel veel soorten hanglampen. Het is goed te bedenken welke stijl je in huis hebt, voordat je een hanglamp uitzoekt. Daarnaast is het handig om te bekijken welk soort licht je wilt creëren. Een hanglamp met een dimmer is zowel handig als sfeer bepalend. Door een hanglamp lijkt de ruimte waar hij hangt vaak groter, doordat zowel het plafond als de muren ook indirect worden mee verlicht.
De trend op dit moment is de industriële vintage lamp. De metalen kooi in het zwart of koper kleur, waarin de ampul in de lamp goed zichtbaar is, is een ware blikvanger.

 

Plafondlampen

Plafond verlichting, of ook wel plafonnière genoemd, is in elke ruimte van de woning te gebruiken. In woonkamer en slaapkamer maak je sneller de keuze voor een sfeervolle plafonnière als lamp. Een plafondlamp met een strakke uitvoering en feller licht is juist weer uitermate geschikt voor ruimtes als de keuken en de badkamer. Onder plafondlampen vallen ook de inbouwspotjes. Deze zijn in elke ruimte te gebruiken als extra lichtbron, naast de andere verlichting. Het voordeel van inbouwspotjes is, dat je een dergelijke lamp kan draaien naar een gewenste kant.

 

Tafellampen

Een tafellamp is in elke ruimte van de woning te gebruiken. In de woonkamer kan deze lamp dienen als een extra sfeermaker. Ook kan een tafellamp nuttig zijn wanneer je tijdelijk wat meer licht nodig hebt, om bijvoorbeeld een boek te lezen. In de slaapkamer is een tafellamp mooi om te gebruiken op een nachtkastjes of op een bureau. 
Een plek waar de lamp onmisbaar is, is de kinderkamer. Leuke uitvoeringen van nachtlampjes, met leuke figuren speciaal voor kinderen. Zo weet je zeker dat je kind gerust in slaap valt en dat ze niet bang worden als ze 's nachts wakker worden. Voor optimale veiligheid, werken de kinder tafellampen op batterijen. Een aantal lampen hebben een optie voor automatische uitschakeling.

 

Wandlampen

In een slaapkamer is het handig om een felle lichtbron te hebben. Gerichte led spotjes, voor bijvoorbeeld goede verlichting van de kledingkast. Om een ontspannen sfeer te creëren kan je daarnaast kiezen voor een wandlamp naast het bed. 
Met het gebruik van een wandlamp creëer je een extra dementie in de slaapkamer. Het licht heeft een warme uitstraling en wordt mooi gespreid in de ruimte.

 

Buitenverlichting

Verlichting in de tuin kan een aantal verschillende functies hebben. Het is heel verstandig eerst de punten op een rij te zetten, voordat je de lampen voor buiten aanschaft. Bedenk waar de verlichting voor moet dienen en hoe het er uit moet gaan zien. Een aantal functies van tuinverlichting noemen we hierna kort.


Functioneel
Wanneer je je huis wilt beschermen tegen inbrekers, is verspreide verlichting in de tuin een goede optie. Je kan hier kiezen voor verlichting met een bewegingssensor of een tijdsschakelaar voor wanneer het donker wordt.


Oriëntatie
Met verlichting langs een pad of oprit kun je je beter oriënteren in de voor- en achtertuin. Als je bijvoorbeeld in het donker thuis komt, is het handig wanneer je weg naar de voordeur verlicht is met in de grond geplaatste inbouwspotjes. Wanneer je in het donker nog wat uit de schuur moet halen, is het handig dat de tuin verlicht wordt met grondspies lichten langs het pad. In de tuin is een lamp met een sensor of tijdsschakelaar erg handig.


Sfeer 
Met mooie vloerlampen voor buiten licht je de tuin mooi uit, het geeft sfeer wanneer je bijvoorbeeld op een zomeravond lekker in de tuin wilt zitten. Met een binnen schakelaar maakt het de lamp makkelijk bedienbaar.

 

LED verlichting

Het voordeel van een LED lamp is in eerste instantie de lange levensduur. Met een LED lamp van goede kwaliteit, kan je al snel zo'n 15 jaar vooruit. Daarnaast verbruikt een LED lamp tot maar liefst 90% minder energie in vergelijking met een gloeilamp. Een ander bijkomend voordeel is, dat LED verlichting in alle soorten te verkrijgen zijn. Waar een spaarlamp alleen bespaart en een koel fel licht uitstraalt, heb je bij een led lamp ook prachtige sfeerverlichting. Een spaarlamp heeft een langere opstarttijd nodig tot de volledige lichtsterkte. Een led lamp geeft direct volledig licht. LED is net als de gloeilamp verkrijgbaar in zowel mooie warme, als felle verlichting. Bovendien geeft LED verlichting geen directe warmte af en dat maakt een LED lamp ook nog eens erg kindvriendelijk.

Je complete huis bedienen vanaf je ...

Lekker thuis zijn wordt in rasse schreden nóg comfortabeler! Met de snelle ontwikkelingen in the Internet of Things (IoT) kun je binnenkort daadwerkelijk je hele huis op afstand bedienen. Maar ook op dit moment kun je al thuiskomen in een warm huis, waar een kopje koffie voor je klaarstaat en...

Lees verder

Design door de jaren heen, oud en j...

Smaken veranderen, er zullen weinig mensen zijn die al 25 jaar dezelfde woonstijl hebben. We houden er allemaal wel van (anders lees je hier waarschijnlijk niet mee 😉) om zo nu en dan eens lekker wat om te gooien in ons interieur of om nieuwe meubels en woondecoratie te kopen. Met designmeub...

Lees verder

Sfeer in huis met paneeldeuren

Veel mensen dromen van dat jaren ’30 huis, of in elk geval van de sfeer van de woningen uit die tijd. Tegenwoordig worden er ook nieuwe huizen gebouwd in die charmante stijl van toen. Ook andere oudere panden zijn, net als die jaren 30 woningen, vaak nog voorzien van authentieke details die ee...

Lees verder

Koudere nachten? Fijne dekbedden zi...

Wakker worden van de koud? Dat wil je niet! het ultieme ‘thuisgevoel’ krijg je als je ’s avonds lekker in je eigen bed stapt en kunt genieten van een goede nachtrust. Een goede matras, fijn beddengoed en een frisse kamer zijn o.a. vereisten om goed én gezond te kunnen slapen...

Lees verder