04-04-2017

Lampen: de juiste balans tussen sfeer en functionaliteit

Mooie verlichting in en om een woning is erg belangrijk. Licht bepaalt de sfeer en heeft tegelijkertijd een nuttige functie. Om de juiste balans daartussen te bepalen, is het belangrijk om vooraf te bepalen waar je een lamp voor gaat gebruiken en met welk doel.  Je kunt het te bereiken effect bepalen door een aantal soorten verlichting te benoemen aan de hand van hun functie.


Basisverlichting
Met basisverlichting verlicht je de ruimte vanaf één punt gelijkmatig. Dit doe je bijvoorbeeld met een hanglamp of een plafondlamp. Deze vorm van verlichting heeft zowel een nuttige functie als een sfeerfunctie.

 

Functionele verlichting
Geconcentreerd licht gericht op één plek, bijvoorbeeld spots of bureaulampen. Dit soort licht heeft vooral een nuttige functie voor bijvoorbeeld het lezen van een boek.


Sfeerverlichting
Een combinatie van functionele verlichting en basisverlichting. Vaak kies je bij sfeerverlichting voor een aantal soorten lampen. De verlichting is subtiel en eventueel te dimmen. Sfeer creëer je het beste met wandlampen, tafellampen of lampen waar een dimmer op zit. 


Accentverlichting
Deze gerichte verlichting gebruik je om iets uit te lichten bijvoorbeeld spots gericht op de kledingkast, een spiegel of om mooie accessoires uit te lichten.

In de woonkamer en slaapkamer kies je vaak voor subtiele verlichting. Dit kan eventueel met lichteffecten. Een lamp met een dimmer kan handig zijn als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen en het licht wat feller moet zijn. Boven een eettafel is het belangrijk dat het, naast mooi, ook nuttig is. Voor ruimtes als de keuken, badkamer, hobbykamer of in de schuur is het immers vooral belangrijk dat er voldoende licht is. 


Naast de sterkte en de verdeling van het licht bij een lamp is de vorm van de lamp ook belangrijk. Kijk eerst naar de stijl en de kleuren van je interieur, voordat je een lamp koopt. Er zijn lampen passend bij allerlei stijlen of dat nu modern, klassiek, industrieel of landelijk is.

 

Lampen

 

Hanglampen

Een hanglamp wordt meestal boven de eettafel geplaatst of op een centrale plek in de woonkamer. Een mooie hanglamp bepaalt de sfeer van de kamer. Er zijn heel veel soorten hanglampen. Het is goed te bedenken welke stijl je in huis hebt, voordat je een hanglamp uitzoekt. Daarnaast is het handig om te bekijken welk soort licht je wilt creëren. Een hanglamp met een dimmer is zowel handig als sfeer bepalend. Door een hanglamp lijkt de ruimte waar hij hangt vaak groter, doordat zowel het plafond als de muren ook indirect worden mee verlicht.
De trend op dit moment is de industriële vintage lamp. De metalen kooi in het zwart of koper kleur, waarin de ampul in de lamp goed zichtbaar is, is een ware blikvanger.

 

Plafondlampen

Plafond verlichting, of ook wel plafonnière genoemd, is in elke ruimte van de woning te gebruiken. In woonkamer en slaapkamer maak je sneller de keuze voor een sfeervolle plafonnière als lamp. Een plafondlamp met een strakke uitvoering en feller licht is juist weer uitermate geschikt voor ruimtes als de keuken en de badkamer. Onder plafondlampen vallen ook de inbouwspotjes. Deze zijn in elke ruimte te gebruiken als extra lichtbron, naast de andere verlichting. Het voordeel van inbouwspotjes is, dat je een dergelijke lamp kan draaien naar een gewenste kant.

 

Tafellampen

Een tafellamp is in elke ruimte van de woning te gebruiken. In de woonkamer kan deze lamp dienen als een extra sfeermaker. Ook kan een tafellamp nuttig zijn wanneer je tijdelijk wat meer licht nodig hebt, om bijvoorbeeld een boek te lezen. In de slaapkamer is een tafellamp mooi om te gebruiken op een nachtkastjes of op een bureau. 
Een plek waar de lamp onmisbaar is, is de kinderkamer. Leuke uitvoeringen van nachtlampjes, met leuke figuren speciaal voor kinderen. Zo weet je zeker dat je kind gerust in slaap valt en dat ze niet bang worden als ze 's nachts wakker worden. Voor optimale veiligheid, werken de kinder tafellampen op batterijen. Een aantal lampen hebben een optie voor automatische uitschakeling.

 

Wandlampen

In een slaapkamer is het handig om een felle lichtbron te hebben. Gerichte led spotjes, voor bijvoorbeeld goede verlichting van de kledingkast. Om een ontspannen sfeer te creëren kan je daarnaast kiezen voor een wandlamp naast het bed. 
Met het gebruik van een wandlamp creëer je een extra dementie in de slaapkamer. Het licht heeft een warme uitstraling en wordt mooi gespreid in de ruimte.

 

Buitenverlichting

Verlichting in de tuin kan een aantal verschillende functies hebben. Het is heel verstandig eerst de punten op een rij te zetten, voordat je de lampen voor buiten aanschaft. Bedenk waar de verlichting voor moet dienen en hoe het er uit moet gaan zien. Een aantal functies van tuinverlichting noemen we hierna kort.


Functioneel
Wanneer je je huis wilt beschermen tegen inbrekers, is verspreide verlichting in de tuin een goede optie. Je kan hier kiezen voor verlichting met een bewegingssensor of een tijdsschakelaar voor wanneer het donker wordt.


Oriëntatie
Met verlichting langs een pad of oprit kun je je beter oriënteren in de voor- en achtertuin. Als je bijvoorbeeld in het donker thuis komt, is het handig wanneer je weg naar de voordeur verlicht is met in de grond geplaatste inbouwspotjes. Wanneer je in het donker nog wat uit de schuur moet halen, is het handig dat de tuin verlicht wordt met grondspies lichten langs het pad. In de tuin is een lamp met een sensor of tijdsschakelaar erg handig.


Sfeer 
Met mooie vloerlampen voor buiten licht je de tuin mooi uit, het geeft sfeer wanneer je bijvoorbeeld op een zomeravond lekker in de tuin wilt zitten. Met een binnen schakelaar maakt het de lamp makkelijk bedienbaar.

 

LED verlichting

Het voordeel van een LED lamp is in eerste instantie de lange levensduur. Met een LED lamp van goede kwaliteit, kan je al snel zo'n 15 jaar vooruit. Daarnaast verbruikt een LED lamp tot maar liefst 90% minder energie in vergelijking met een gloeilamp. Een ander bijkomend voordeel is, dat LED verlichting in alle soorten te verkrijgen zijn. Waar een spaarlamp alleen bespaart en een koel fel licht uitstraalt, heb je bij een led lamp ook prachtige sfeerverlichting. Een spaarlamp heeft een langere opstarttijd nodig tot de volledige lichtsterkte. Een led lamp geeft direct volledig licht. LED is net als de gloeilamp verkrijgbaar in zowel mooie warme, als felle verlichting. Bovendien geeft LED verlichting geen directe warmte af en dat maakt een LED lamp ook nog eens erg kindvriendelijk.

Inspiratie voor meer kleur in de tu...

In de lente ontploft de natuur, een kleuren- en geurenfeest in de tuin. Toch jammer dat die bloesem maar zo kort bloeit, en dat al die voorjaarsbloeiers allemaal tegelijk komen. Je zou het liefste alle bloeiende planten het hele seizoen in bloei zien, het brengt lekker veel kleur in je tuin. Met kle...

Lees verder

CreŽer extra ruimte met een dakkape...

Is jouw huis aan de krappe kant, maar wil je niet verhuizen? Dan is een dakkapel het overwegen waard. Een dakkapel is een relatief goedkope en eenvoudige oplossing om extra ruimte te maken onder het schuine dak. Zo kun je bijvoorbeeld een slaapkamer groter maken, maar een dakkapel kan ook zorgen voo...

Lees verder

Wil je meer sfeer in huis? Kies hou...

Zeg, jij woont toch zeker niet in zomaar een huis? Jouw thuis is toch niet een dertien in een dozijn interieur? Jouw huis is jouw thuis en aangezien jij uniek bent, waarom zou je dan genoegen nemen met een interieur zoals alle andere? Bepaal je eigen sfeer en kies voor bijpassende meubels, meubels d...

Lees verder

Een diervriendelijke tuin

De hele mikmak moet weer naar buiten! De schommel moet opgehangen, de glijbaan gesopt, fiets en skelter krijgen een bandencheck en het stoepkrijt staat voor het grijpen. Maar... waar in de tuin komt jullie knagende huisdier? Het konijn mag toch zeker ook weer lekker naar buiten en vers gras eten? V...

Lees verder