22-01-2018

Planten in huis voor zuivere lucht, maar je luchtkanaal laten reinigen mag je niet vergeten!

Ramen en deuren open, een half uurtje per dag minimaal. Niet alleen om frisse lucht binnen te laten maar dus ook om de vervuilde lucht eruit te laten. Daarna mag je gerust de verwarming weer aanzetten, schone lucht warmt veel sneller op dan vervuilde lucht. Je bent goed bezig als je planten in huis hebt voor zuivere lucht, je regelmatig je ramen en deuren opent etc. maar je mag niet vergeten ook regelmatig je luchtkanaal te laten reinigen! Schone lucht voor een gezond leefklimaat, zeker in de winter als alles vaak potdicht zit iets om bij stil te staan.

 

afbeelding

 

Hoe krijg je een gezond leefklimaat in huis?

Gezonde voeding en voldoende vitamientjes, zo proberen we elke winter bijvoorbeeld weer het griepvirus buiten de deur te houden. In huis wil je wel ventileren maar wat kan dat koud zijn! Toch is nodig, een gezond leefklimaat in huis is erg belangrijk. Je gezondheid gaat immers boven alles, tegen de kou kun je wel een extra vest aantrekken. Het hoeft zoals gezegd maar een half uurtje per dag (minimaal), je zult merken dat het grote invloed heeft op de kwaliteit van de lucht in huis. Doe je er dan alles aan om ziekmakers buiten de deur te houden? Lekker luchten is al een enorme stap in de goede richting maar als je het écht helemaal goed wilt aanpakken hebben we een paar tips voor je. Dingen waar je op kunt/moet letten voor gezonde lucht in huis, in een paar stappen naar een gezond leefklimaat in huis.

 

Planten in huis

 

  • Laat je cv-ketel regelmatig controleren. Koolmonoxidevergiftiging is een sluipmoordenaar, het zorgt ervoor dat je hersenen, hart en andere organen te weinig zuurstof krijgen. Daar wordt je dus flink beroerd van en als je er te lang aan wordt blootgesteld kan het de dood tot gevolg hebben. Geen gezellig praatje en niet iets om te licht over te denken. Een koolmonoxidemelder hoort er dus ook bij…en goed ventileren.
  • Ze staan niet alleen heel erg gezellig in je mooie interieur, ze hebben een rustgevende werking en zuiveren je lucht. Maar….als er te veel planten in je huis staan kan het ook de luchtvochtigheid versturen. Een te hoge luchtvochtigheid kan ook gezondheidsklachten met zich meebrengen, er is dan te veel waterdamp in huis. Waar veel waterdamp is ligt ook de vorming van schimmel op de loer. Ook hier is ventilatie weer dé oplossing en als het even kan, laat dan continue een klein raampje of ventilatierooster open staan.  Heb je een luchtkanaal met afzuiging gebruik die dan regelmatig. Het is dan natuurlijk wel zaak dat het kanaal ook schoon is en de ‘vuiligheid’ erdoor naar buiten kan. Laat je daarnaast ook informeren door de groenkenners welke planten de luchtvochtigheid verhogen en welke die juist verlagen. Een goede balans zoeken voor je urban jungle is dus iets om over na te denken.
  • Mooie boekenkasten vol boeken, wandplanken met allemaal leuke spulletjes, open kledingrekken met je kleding eraan, een hoogpolig tapijt…..allemaal heel sfeervol en leuk maar het zijn ook allemaal stofnesten. Stof kan je luchtwegen irriteren en is een broedplaats voor huisstofmijt. Hou alles zo goed mogelijk stofvrij! Brandende radiatoren zullen de stof in je woning naar boven verplaatsen, warme lucht stijgt immers op. Zodra de verwarming uit is zal het stof weer neer dwarrelen, zo blijf je bezig. Luchten, ventileren en schoonmaken!
  • Schoonhouden van alles wat van stof is hoort eigenlijk wel bij het vorige punt. De kussenhoezen, hoezen van je bank, dekens en plaids waar je op een koude winteravond onder wegkruipt, je gordijnen etc. Overal kruipt stof in. Kloppen, stofzuigen en wassen dus!
  • Tijdens het koken en als je veel kaarsen brand komen er ook stoffen vrij die slecht kunnen zijn voor je gezondheid. Natuurlijk het je tijdens het koken je afzuigkap aan of de afzuiging via je luchtkanaal maar vergeet dat dus niet schoon te (laten) maken! Is dat kanaal verstopt dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Mensen functioneren beter en voelen zich beter door schone lucht.

 

Planten in huis

 

Bekijk je woning eens met een kritisch oog, vergeet de slaapvertrekken niet! Lekker cocoonen klinkt leuk in de winter maar zorg ervoor dat het je gezondheid (en de veiligheid in huis) geen schade kan berokkenen! Je ligt met een geruster hart op de bank als je weet dat alles in orde is.

Bron Pixabay

Creeer een mooie woonkeuken

De keuken is voor de hele familie the place to be! Daar is de koelkast, daar wordt het eten bereidt en daar is altijd wel iemand in voor een praatje. Voor velen is de keuken het hart van het huis. De meesten van ons dromen van een grote keuken. Ruimte genoeg voor een lange tafel met genoeg stoelen v...

Lees verder

Manieren om een ruimtelijk gevoel t...

Met vlagen bekruipt je dat gevoel van ruimtegebrek? Of woon je gewoon gezellig klein maar zoek wat oplossingen om toch zo ‘groot’ mogelijk te wonen? Een klein appartement of huis hoeft je niet meteen van de lijst te schrappen als je op zoek bent naar nieuwe woonruimte want zelfs van de k...

Lees verder

Een traplift aanpassen naar jouw in...

Een huis verkopen is tegenwoordig niet zo moeilijk meer. Een huis kópen daarentegen is andere koek. Het is daarom niet eens zo gek om over de (verre) toekomst na te denken als je een nieuw huis koopt. We weten natuurlijk niet hoe het met de huizenmarkt in de toekomst zal gaan maar daar hoef j...

Lees verder

Tuinplannen maken - zo maak je opti...

Januari te vroeg om over tuinplannen na te denken? Echt niet! Juist nu kun je je buigen deze klus, bepalen wat je écht mooi vindt en keuzes maken waar je de komende jaren blij mee zult zijn. Tuinplannen maken voor 2019 kost tijd, je gaat niet zomaar aan de slag, ook hiervoor kun je het beste ...

Lees verder