22-08-2018

Smart home deurbel: Hot or not?

We maken steeds meer gebruik van slimme apparaten, al deze oplossingen samen noemen we een smart home of een domotica woning. Naast slimme thermostaten, slimme verlichting en slimme gordijnen is er ook de slimme deurbel. Wat maakt een deurbel slimmer dan de rest, en welke voordelen levert dat op? En de grote vraag; waarom zou je een smart home deurbel kopen? Het antwoord op deze vragen vind je op deze pagina.

 

 deurbel

 

Wat is een smart home deurbel?

Een smart home deurbel werkt via internet en kan daarmee gekoppeld worden aan andere apparaten zoals een smartphone of een tablet. Een ouderwetse deurbel is een “autonoom” systeem dat verder niets nodig heeft om te functioneren. Dat is heel duidelijk; een deurklopper of een knopje met een belletje werkt altijd, ook zonder stroom. Helaas is het beperkt tot geluid, en tot de locatie waar het geluid vandaan komt. Een “slimme” deurbel lijkt meer op een elektronische bel, maar dan met meer mogelijkheden.

 

Een standaard draadloze elektronische deurbel werkt met een zender en een ontvanger die met elkaar kunnen communiceren. Beide zijden moet gevoed wordt met netstroom of batterijen. Dat maakt het systeem al wat flexibeler, maar met slimme bellen ben je niet beperkt tot één ontvanger, je kunt ieder apparaat met een internetverbinding koppelen. Dit kan jouw smartphone zijn, maar ook slimme luidsprekers en je kunt zelfs lampen in huis laten flitsen wanneer er op de bel gedrukt wordt.

 

De laatste en wellicht ook voornaamste toevoeging op de standaard bel is een videocamera en microfoon combinatie. Daarmee wordt het systeem een soort video-intercom met communicatie naar twee kanten. Je kunt dus een gesprek voeren met de persoon aan de deur zonder de deur te openen.

 

Voor wie zijn slimme bellen geschikt?

De belangrijkste voorwaarde is een ontvanger die werkt via internet, bijvoorbeeld een smartphone. Wanneer je niet beschikt over internet of apparaten die werken met draadloos internet hebben smart home deurbellen ook niet zoveel meerwaarde. Verder zijn deze bellen voor iedereen geschikt, van jong tot oud. Je hebt ook niet veel technische kennis nodig om ermee te werken, voor de aansluiting zullen sommige gebruikers wel even iemand in moeten schakelen die om kan gaan met internet en “slimme” apparaten of om het aan te sluiten op een smart home systeem zoals de Somfy of Honeywell.

 

6 Voordelen van een slimme deurbel

 

1. Weet wie er voor de deur staat voor je open doet

Het is helaas niet altijd een aangename verrassing wanneer je de deur opent, met een smart home deurbel kun je zien én horen wie er aan de deur staat. Dat biedt extra veiligheid, en het voorkomt ongenode gasten.

 

2. Open alleen de deur wanneer het nodig is

Wanneer je op zolder bezig bent met verbouwen en er staat iemand aan de deur die een abonnement wil verkopen, zit je daar waarschijnlijk even niet op te wachten. Je kunt dan kiezen om de persoon te laten staan, of gebruik de intercomfunctie en geef aan dat je geen interesse hebt.

 

3. Laat jouw huis bewoond lijken, ook wanneer je niet thuis bent

Als je vaak van huis bent vanwege werkzaamheden of tijdens je vakantie kun je toch mensen aan de deur te woord staan. Dit is namelijk niet alleen mogelijk vanuit huis, maar ook vanaf andere locaties. Overal waar je beschikt over internet en een ontvanger zoals je eigen telefoon kun je een gesprek voeren.

 

4. Beveiliging wanneer iemand niet aanbelt

Je kunt de beelden van de camera ook bekijken wanneer iemand niet op het knopje drukt maar wel voor de deur staat. Wanneer je kiest voor een deurbel met bewegingsdetectie zul je een melding ontvangen wanneer er beweging bij de voordeur gedetecteerd wordt.

 

5. Maak opnames wanneer je de situatie niet vertrouwd

Wanneer er iemand voor de deur staat die je niet kent die er verdacht uitziet, kun je opnames maken met de camera. Houd wel rekening met de privacywetgeving en verwittig de persoon dat ze gefilmd worden. Anders kun je de opnames later niet gebruiken in een juridisch proces.

 

6. Bellen waar je dat wilt

Je kunt de bel af laten gaan op je smartphone, in de keuken via een slimme luidspreker of op je werk met een flitsend lichtsignaal. Je kunt het systeem dus ook als stille bel gebruiken die niet hoorbaar is.

 

Waar moet je op letten bij aanschaf van een smart home deurbel?

Hier zijn nog enkele aandachtspunt om rekening mee te houden wanneer je een smart home deurbel wilt aanschaffen.

 

  • Stroomvoorziening: Er zijn modellen die werken op batterijen en op netspanning. Met eventuele bekabeling kan dit relevant zijn.
  • Type camera: Let op de beeldresolutie en eventueel infrarood voor in de avonduren.
  • Gebruiksgemak: Een deurbel moet wel eenvoudig werken, zorg dat je ermee om kunt gaan.
  • Elektrisch slot: Het is mogelijk om de bel te koppelen aan een elektrisch slot om vertrouwde personen op afstand binnen te laten.
  • Veiligheid: Bij ieder internet apparaat bestaat er een kans op misbruik door hackers. Zorg dat jouw bel goed beveiligd is.
  • Domotica: Wanneer de bel werkt op basis van standaard protocollen kun je deze perfect integreren met een totaaloplossing voor domotica. Dat verhoogt het leefcomfort én je woont veiliger.

 

Bron: Shop.Somfy.nl 

Welk dekbed past het best bij jou? ...

Dat valt nog niet mee, een bed kopen is één, de beste onderdelen voor erop twee. Een goede nachtrust valt of staat natuurlijk met een goed bed, de beste matras voor jou én een hoofdkussen dat bij jouw slaappatroon aansluit. Bovenop dat alles lig jij, mét je dekbed. Alleen...

Lees verder

De kinderkamer: een plek om van te ...

  Een huilende baby of peuter, rondslingerend speelgoed, ongelukjes in bed en ga zo maar door. In de kinderkamer kom je meestal niet voor je plezier, maar vooral om te troosten, op te ruimen of de boel te verschonen. Met onze tips maak je van de kinderkamer weer een ruimte om van te houden, ...

Lees verder

Een knalfuif bij jou thuis, en dat ...

               Een verjaardag? Geslaagd? Een housewarming? Er is altijd wel iets te vieren. En dan wil je je gasten een goede avond bezorgen, maar niet iedereen heeft evenveel te besteden. Er zijn genoeg manieren om je budget wat te kunnen verlagen! Wij hebbe...

Lees verder

Vijf (design) eetkamerstoelen die t...

We vinden het helemaal niet erg om tegenwoordig net wat meer geld aan meubels uit te geven. Het gaat goed met de economie en jouw typische webshop in design stoelen profiteert daar misschien nog wel het meest van.     Net als jou zijn we iedere dag op zoek naar meubels waar we gelukki...

Lees verder