19-07-2018

Tien voordelen van en vier leuke ideen voor gebruik led verlichting

Led lampen bieden tal van mogelijkheden 

Led verlichting heeft veel te bieden. Naast de vele voordelen van dit type lampen, kun je er het interieur ook flink mee opknappen en extra uitstraling geven. In deze blog lichten we tien voordelen van led verlichting uit en vind je ook vier tips over hoe je led spots op een creatieve manier kunt inzetten om het huis op te fleuren. 

 

LedlampenTien geweldige voordelen van led verlichting 

Deze lampen hebben veel voordelen. Houd je vast: het zijn er veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken! 

 

Tien belangrijke pre's van led verlichting: 

  1. Een led lamp verbruikt tien keer zo weinig stroom als een halogeen- of gloeilamp en is dus zeer energiezuinig. 
  2. Het mooie van led verlichting is dat dit soort lampen niet warm wordt. Zo loop je geen risico dat je per ongeluk je handen flink verbrandt als je de lamp aanraakt. 
  3. De levensduur van een led lamp is indrukwekkend lang. Een gemiddelde led lamp brandt 30.000 uur. Omgerekend houdt dit in dat als de betreffende lamp acht uur per dag brandt, deze dus ruim tien jaar meegaat. 
  4. De kleur van led verlichting is zeer scherp en dus aangenaam. 
  5. Anders dan spaarlampen geeft led verlichting direct een fel licht af en werkt, na het omzetten van de schakelaar, dus onmiddellijk op volle sterkte. Een spaarlamp moet eerst op temperatuur komen en brandt pas na een tijdje op normale sterkte. 
  6. Een led lamp is sterk en kan tegen omgevingstrillingen. Halogeenlampen en gloeilampen kunnen niet tegen dit soort trillingen. 
  7. Er bestaan ook led lampen die je kunt dimmen. En led verlichting dimbaar is mooi: het geeft in de kamer een fraai visueel effect en helpt je ook om eenvoudig op jouw energiekosten te bezuinigen. 
  8. Als een led lamp het einde van zijn levensduur nadert, geeft dit type lamp geleidelijk aan minder licht af. Dit is een signaal dat de lamp binnenkort vervangen dient te worden en heeft daarnaast als voordeel dat je niet van het ene op het andere moment in het donker komt te zitten. 
  9. Led verlichting is zeer milieuvriendelijk. De CO2-uitstoot die bij deze lampen vrijkomt ligt 85 procent lager dan bij reguliere lampen. Fijn voor het klimaat en milieu is ook dat deze lampen geen toxische stof als kwik bevat, anders dan bij tl-verlichting of een spaarlamp. De lampen gaan natuurlijk ook langer mee en dat heeft een positieve invloed op het verlagen van de hoeveelheid lampenafval. 
  10. Qua kleurstelling en soorten led verlichting zijn er talloze variaties mogelijk. De keuze aan led verlichting is dan ook groot.

 

Led verlichting: gebruiksideeën 

Led verlichting kun je op uiteenlopende manieren inzetten om de sfeer in huis mee te verhogen en die precies af te stemmen op jouw specifieke voorkeuren. We hebben hieronder vier interessante, creatieve gebruiksideeën voor je op een rijtje gezet. Het is maar een greep uit een lange lijst mogelijkheden die led verlichting biedt. Ongetwijfeld zit er wel een tip of idee tussen dat jou aanspreekt en waar je iets mee kunt om jouw interieur stijlvoller, spannender, strakker of gezelliger te maken. 

Idee 1: verlicht de traptreden 

Met led spots dimbaar kun je jouw huis op de meest fraaie plekken verlichten. Zo accentueer je bepaalde aspecten van het interieur. Kies bijvoorbeeld voor led strips bij de trap, zoals plaatsing van een lichtstreep of lamp op iedere traptrede. 

Idee 2: breng sfeer aan in jouw keuken 

Ook kun je de keuken prachtig in het zonlicht laten baden door treffende led verlichting aan te brengen rond de keukenkastjes. Op deze manier kun je een compleet eigen sfeer creëren in iedere ruimte. Bijvoorbeeld een romantische roze-rode sfeerverlichting of een strakke en functionele blauwe of gele verlichting in de keuken. Via led creëer je op deze manier een unieke en intieme sfeer in een van de belangrijkste gedeelten van het huis. 

Idee 3: letterlijk in licht baden (of douchen) 

Een van de meest ideale plekken om te verlichten, is de badkamer. Een ruimte waar je volledig tot ontspanning wilt komen als je een bad of douche hebt, heeft baat bij een passende verlichting. Kies voor kleuren die je rust geven en breng op het plafond en/of wanden led verlichting dimbaar aan. Zorg bij het aanbrengen van de led spots in de badkamer wel dat deze vochtvrij blijven. De badkamer is natuurlijk een natte ruimte en je wilt natuurlijk geen ongelukken met stroom krijgen. 

Idee 4: makkelijker in slaap komen 

Steeds vaker kiezen particulieren ook voor een dimbare, rustige led verlichting van de slaapkamer. Wie dit slim aanpakt, kiest voor ontspannende kleuren en lampen die langzaam dimmen, zodat het geleidelijk aan steeds donkerder wordt en je makkelijker in slaap valt. 

Nog meer ideeën 

De net genoemde led ideeën zijn nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer ruimtes en plekken die met led verlichting een stuk aantrekkelijker en visueel mooier worden. Denk bijvoorbeeld aan het toilet, de zolder, de tuin, het terras, de schuur of een tuinhuisje. Ook planten en bomen kun je extra accentueren via het gebruik van goede led verlichting. Sommige mensen accentueren hun tuin zo, dat het een soort sprookjestuin wordt of een erg romantisch plekje. 


Je ziet het: er zijn mogelijkheden te over om met led verlichting te experimenteren en sfeer te maken. Veel plezier met jouw persoonlijke creatie alvast!

Gordijnen kopen? 5 handige tips

Ben je op zoek naar leuke raamdecoratie om sfeer te creëren, privacy te creëren, of juist om de ruimte te kunnen verduisteren wanneer je hier behoefte aan hebt? Dan is de keuze zo gemaakt: de jacht op de perfecte gordijnen kan beginnen. Maar wat voor gordijnen passen er nu bij jouw interie...

Lees verder

D raamdecoratietrends van 2019

Wordt het tijd om jouw interieur een nieuwe uitstraling te geven? Er staan een aantal interessante trends op het gebied van inrichting aan te komen, daarbij mag de aankleding van vensters uiteraard niet ontbreken. Van klassiek en nostalgisch met gordijnen van luxe stoffen, tot een modern en technolo...

Lees verder

Tips voor het inrichten van jouw sl...

Gemiddeld genomen slapen we bijna 1/3e deel van ons leven. De slaapkamer is dus een belangrijke ruimte, je moet er goed tot rust kunnen komen. Sfeer is daarbij van groot belang en bij het creëren daarvan gaan wij je helpen. In dit artikel geven wij je een paar  tips over welke raambekledin...

Lees verder

Je woning warm aankleden voor de wi...

De koude wintermaanden komen er alweer aan. Tijd om weer eens bij andere zaken stil te staan. Sommige gezinnen beginnen vast wat strooizout in te slaan, terwijl anderen juist hun aansprakelijkheidsverzekering nog even dubbelchecken. De winter brengt veel nieuwe situaties met zich mee, maar gelukkig ...

Lees verder