31-07-2017

Tips om een grote verbouwing te realiseren

Je woning duurzamer maken door de gevels of het dak te isoleren of beter isolerend glas te laten plaatsen? Meer leefruimte creëren door een uit- of aanbouw of het plaatsen van een dakkapel? Een luxe nieuwe keuken of badkamer? Allemaal verbouwingen die je kunt laten uitvoeren om je eigen woongenot te vergroten – je woonwensen en – eisen kunnen veranderen tenslotte – of om een woning interessanter te maken voor de verkoop.

Wil je gaan verbouwen, dan is het goed om natuurlijk eerst te weten hoeveel je eraan kunt besteden. Een verbouwing kun je financieren uit eigen vermogen, door middel van een lening of uitbreiding van de hypotheek, of een combinatie hiervan.

 

 verbouwen

 

Spaargeld gebruiken voor een verbouwing

Nu de spaarrentes erg laag zijn is het niet erg interessant om te sparen. Door de economische crises en financiële onzekerheid is beleggen ook een erg risicovolle onderneming geworden, terwijl een verbouwing aan je woning haast altijd voor een waardevermeerdering zorgt en zo een veilige investering is.

 

Een lening afsluiten

Voor de verbouwing kun je ook een doorlopend krediet afsluiten. Je kunt relatief snel over het benodigde bedrag beschikken, kosteloos vervroegd aflossen en zelf de looptijd van de lening bepalen (met een maximum van 20 jaar). Lenen voor een verbouwing is fiscaal aantrekkelijk als er tussentijds afgelost wordt, doordat de rente in dat geval aftrekbaar is.

 

De hypotheek uitbreiden

Vanwege de hoge afsluitkosten is dit alleen interessant bij een verbouwingsbedrag van meer dan € 25.000. De aflossingsperiode is net zoals bij de hypotheek voor de aanschaf van een woning 30 jaar, maar aftrek van de hypotheekrente is waarschijnlijk een minder aantal jaar mogelijk. Hoewel in 2017 nog maar 101 procent (en in 2018 slechts 100 procent) van de woningwaarde geleend mag worden,  is dit in het geval van energiebesparende verbouwingen na aanschaf 106 procent.

 

Check subsidies voor de verbouwing

De Nederlandse overheid ziet graag dat mensen hun woning verduurzamen, en sommige verbouwingen komen dan ook in aanmerking voor subsidie. Naast de al interessante mogelijkheden van hypotheekrenteaftrek of aftrek van de rente van een lening, kan (een gedeelte van) de verbouwingskosten terugverdiend worden op deze manier. Over mogelijke subsidies is meer informatie te vinden bij de Energiesubsidiewijzer.

 

Een goede voorbereiding op de verbouwing

Online zijn er diverse sites waar je al een indicatie kunt krijgen van de prijzen. Desalniettemin is het altijd goed om meerdere offertes op te vragen bij verschillende aannemers of andere uitvoerders om de prijzen te kunnen vergelijken. Overleg met buren of de vereniging van eigenaren of de verbeteringen mogelijk samen opgepakt kunnen worden. Check tenslotte ook altijd op het online Omgevingsloket of er een vergunning nodig is voordat er met verbouwen gestart wordt.

Tien voordelen van en vier leuke id...

Led lampen bieden tal van mogelijkheden  Led verlichting heeft veel te bieden. Naast de vele voordelen van dit type lampen, kun je er het interieur ook flink mee opknappen en extra uitstraling geven. In deze blog lichten we tien voordelen van led verlichting uit en vind je ook vier tips over h...

Lees verder

De warmte buiten houden deze zomer:...

Wat is het heerlijk: al weken kunnen we genieten van het warme zomerzonnetje. Erg fijn natuurlijk; gezellig met de familie barbecueën, een dagje met het gezin naar het strand of gewoon lekker pootjebaden in een badje in de achtertuin. Hoe aangenaam het ook is dat het buiten lekker warm is, het ...

Lees verder

Een kookeiland in je keuken? 4 prak...

In steeds meer woningen staat de keuken centraal in het gezinsleven. Gezellig samen zitten voor het ontbijt, de dag bespreken met koffie of thee en ‘s avonds een spelletje spelen met vrienden. Het feit dat de keuken de laatste jaren zo belangrijk is geworden, betekent dat er een flinke verande...

Lees verder

Zelf je tuin aanleggen: 5 tips

Niets zo fijn als even lekker tot rust komen in je tuin. Genieten van een glaasje wijn en de ondergaande zon, of een gezellige barbecue met familie en vrienden. Buiten alle gezelligheid die een tuin biedt kun je er natuurlijk met een beetje moeite ook de koelkast mee vullen! Heb je de mogelijkheid o...

Lees verder