31-07-2017

Tips om een grote verbouwing te realiseren

Je woning duurzamer maken door de gevels of het dak te isoleren of beter isolerend glas te laten plaatsen? Meer leefruimte creëren door een uit- of aanbouw of het plaatsen van een dakkapel? Een luxe nieuwe keuken of badkamer? Allemaal verbouwingen die je kunt laten uitvoeren om je eigen woongenot te vergroten – je woonwensen en – eisen kunnen veranderen tenslotte – of om een woning interessanter te maken voor de verkoop.

Wil je gaan verbouwen, dan is het goed om natuurlijk eerst te weten hoeveel je eraan kunt besteden. Een verbouwing kun je financieren uit eigen vermogen, door middel van een lening of uitbreiding van de hypotheek, of een combinatie hiervan.

 

 verbouwen

 

Spaargeld gebruiken voor een verbouwing

Nu de spaarrentes erg laag zijn is het niet erg interessant om te sparen. Door de economische crises en financiële onzekerheid is beleggen ook een erg risicovolle onderneming geworden, terwijl een verbouwing aan je woning haast altijd voor een waardevermeerdering zorgt en zo een veilige investering is.

 

Een lening afsluiten

Voor de verbouwing kun je ook een doorlopend krediet afsluiten. Je kunt relatief snel over het benodigde bedrag beschikken, kosteloos vervroegd aflossen en zelf de looptijd van de lening bepalen (met een maximum van 20 jaar). Lenen voor een verbouwing is fiscaal aantrekkelijk als er tussentijds afgelost wordt, doordat de rente in dat geval aftrekbaar is.

 

De hypotheek uitbreiden

Vanwege de hoge afsluitkosten is dit alleen interessant bij een verbouwingsbedrag van meer dan € 25.000. De aflossingsperiode is net zoals bij de hypotheek voor de aanschaf van een woning 30 jaar, maar aftrek van de hypotheekrente is waarschijnlijk een minder aantal jaar mogelijk. Hoewel in 2017 nog maar 101 procent (en in 2018 slechts 100 procent) van de woningwaarde geleend mag worden,  is dit in het geval van energiebesparende verbouwingen na aanschaf 106 procent.

 

Check subsidies voor de verbouwing

De Nederlandse overheid ziet graag dat mensen hun woning verduurzamen, en sommige verbouwingen komen dan ook in aanmerking voor subsidie. Naast de al interessante mogelijkheden van hypotheekrenteaftrek of aftrek van de rente van een lening, kan (een gedeelte van) de verbouwingskosten terugverdiend worden op deze manier. Over mogelijke subsidies is meer informatie te vinden bij de Energiesubsidiewijzer.

 

Een goede voorbereiding op de verbouwing

Online zijn er diverse sites waar je al een indicatie kunt krijgen van de prijzen. Desalniettemin is het altijd goed om meerdere offertes op te vragen bij verschillende aannemers of andere uitvoerders om de prijzen te kunnen vergelijken. Overleg met buren of de vereniging van eigenaren of de verbeteringen mogelijk samen opgepakt kunnen worden. Check tenslotte ook altijd op het online Omgevingsloket of er een vergunning nodig is voordat er met verbouwen gestart wordt.

Je complete huis bedienen vanaf je ...

Lekker thuis zijn wordt in rasse schreden nóg comfortabeler! Met de snelle ontwikkelingen in the Internet of Things (IoT) kun je binnenkort daadwerkelijk je hele huis op afstand bedienen. Maar ook op dit moment kun je al thuiskomen in een warm huis, waar een kopje koffie voor je klaarstaat en...

Lees verder

Design door de jaren heen, oud en j...

Smaken veranderen, er zullen weinig mensen zijn die al 25 jaar dezelfde woonstijl hebben. We houden er allemaal wel van (anders lees je hier waarschijnlijk niet mee 😉) om zo nu en dan eens lekker wat om te gooien in ons interieur of om nieuwe meubels en woondecoratie te kopen. Met designmeub...

Lees verder

Sfeer in huis met paneeldeuren

Veel mensen dromen van dat jaren ’30 huis, of in elk geval van de sfeer van de woningen uit die tijd. Tegenwoordig worden er ook nieuwe huizen gebouwd in die charmante stijl van toen. Ook andere oudere panden zijn, net als die jaren 30 woningen, vaak nog voorzien van authentieke details die ee...

Lees verder

Koudere nachten? Fijne dekbedden zi...

Wakker worden van de koud? Dat wil je niet! het ultieme ‘thuisgevoel’ krijg je als je ’s avonds lekker in je eigen bed stapt en kunt genieten van een goede nachtrust. Een goede matras, fijn beddengoed en een frisse kamer zijn o.a. vereisten om goed én gezond te kunnen slapen...

Lees verder