31-07-2017

Tips om een grote verbouwing te realiseren

Je woning duurzamer maken door de gevels of het dak te isoleren of beter isolerend glas te laten plaatsen? Meer leefruimte creëren door een uit- of aanbouw of het plaatsen van een dakkapel? Een luxe nieuwe keuken of badkamer? Allemaal verbouwingen die je kunt laten uitvoeren om je eigen woongenot te vergroten – je woonwensen en – eisen kunnen veranderen tenslotte – of om een woning interessanter te maken voor de verkoop.

Wil je gaan verbouwen, dan is het goed om natuurlijk eerst te weten hoeveel je eraan kunt besteden. Een verbouwing kun je financieren uit eigen vermogen, door middel van een lening of uitbreiding van de hypotheek, of een combinatie hiervan.

 

 verbouwen

 

Spaargeld gebruiken voor een verbouwing

Nu de spaarrentes erg laag zijn is het niet erg interessant om te sparen. Door de economische crises en financiële onzekerheid is beleggen ook een erg risicovolle onderneming geworden, terwijl een verbouwing aan je woning haast altijd voor een waardevermeerdering zorgt en zo een veilige investering is.

 

Een lening afsluiten

Voor de verbouwing kun je ook een doorlopend krediet afsluiten. Je kunt relatief snel over het benodigde bedrag beschikken, kosteloos vervroegd aflossen en zelf de looptijd van de lening bepalen (met een maximum van 20 jaar). Lenen voor een verbouwing is fiscaal aantrekkelijk als er tussentijds afgelost wordt, doordat de rente in dat geval aftrekbaar is.

 

De hypotheek uitbreiden

Vanwege de hoge afsluitkosten is dit alleen interessant bij een verbouwingsbedrag van meer dan € 25.000. De aflossingsperiode is net zoals bij de hypotheek voor de aanschaf van een woning 30 jaar, maar aftrek van de hypotheekrente is waarschijnlijk een minder aantal jaar mogelijk. Hoewel in 2017 nog maar 101 procent (en in 2018 slechts 100 procent) van de woningwaarde geleend mag worden,  is dit in het geval van energiebesparende verbouwingen na aanschaf 106 procent.

 

Check subsidies voor de verbouwing

De Nederlandse overheid ziet graag dat mensen hun woning verduurzamen, en sommige verbouwingen komen dan ook in aanmerking voor subsidie. Naast de al interessante mogelijkheden van hypotheekrenteaftrek of aftrek van de rente van een lening, kan (een gedeelte van) de verbouwingskosten terugverdiend worden op deze manier. Over mogelijke subsidies is meer informatie te vinden bij de Energiesubsidiewijzer.

 

Een goede voorbereiding op de verbouwing

Online zijn er diverse sites waar je al een indicatie kunt krijgen van de prijzen. Desalniettemin is het altijd goed om meerdere offertes op te vragen bij verschillende aannemers of andere uitvoerders om de prijzen te kunnen vergelijken. Overleg met buren of de vereniging van eigenaren of de verbeteringen mogelijk samen opgepakt kunnen worden. Check tenslotte ook altijd op het online Omgevingsloket of er een vergunning nodig is voordat er met verbouwen gestart wordt.

HPL: voor een bureau op maat

Wie een bureau wil kopen, kan kiezen uit allerlei ontwerpen in tal van verschillende kleuren. Je koopt zo het bureau waarvan je al heel lang droomde. Behalve dan een bureaublad op maat. En laat juist dat een van de belangrijkste onderdelen van een functioneel bureau zijn.   Natuurlijk, ve...

Lees verder

Waarom een aankoopmakelaar inschake...

Veruit de meeste mensen kopen een woning zonder hulp van een aankoopmakelaar. Toch kan een aankoopmakelaar je een grote dienst bewijzen. Voor veel mensen is de aankoop van een huis iets dat ze slechts een aantal keer in hun keven doen, en er zijn er die graag deskundige hulp hierbij hebben. Zeker nu...

Lees verder

Hoe verzorg je je laminaatvloer het...

De wintertijd – dat is de tijd om bij elkaar op bezoek te gaan, te spelen en sporten in de sneeuw en van lange winterwandelingen met je hond. Naast al die gezelligheid betekent deze periode voor je laminaatvloer dat er vooral veel vocht, vuil en vlekken op de vloer terecht komen. En als je dan...

Lees verder

5x tuininspiratie - nu plannen make...

Einde van het jaar, de donkerste periode van het jaar, wie denkt er in hemelsnaam aan de tuin? Wil juist nu niet iedereen lekker binnen bij de kachel zitten, verborgen onder een dekentje, ver weg van alle wind en regen buiten? Het zal je verbazen hoeveel mensen er toch ook in de herfst en de winter ...

Lees verder