31-07-2017

Tips om een grote verbouwing te realiseren

Je woning duurzamer maken door de gevels of het dak te isoleren of beter isolerend glas te laten plaatsen? Meer leefruimte creëren door een uit- of aanbouw of het plaatsen van een dakkapel? Een luxe nieuwe keuken of badkamer? Allemaal verbouwingen die je kunt laten uitvoeren om je eigen woongenot te vergroten – je woonwensen en – eisen kunnen veranderen tenslotte – of om een woning interessanter te maken voor de verkoop.

Wil je gaan verbouwen, dan is het goed om natuurlijk eerst te weten hoeveel je eraan kunt besteden. Een verbouwing kun je financieren uit eigen vermogen, door middel van een lening of uitbreiding van de hypotheek, of een combinatie hiervan.

 

 verbouwen

 

Spaargeld gebruiken voor een verbouwing

Nu de spaarrentes erg laag zijn is het niet erg interessant om te sparen. Door de economische crises en financiële onzekerheid is beleggen ook een erg risicovolle onderneming geworden, terwijl een verbouwing aan je woning haast altijd voor een waardevermeerdering zorgt en zo een veilige investering is.

 

Een lening afsluiten

Voor de verbouwing kun je ook een doorlopend krediet afsluiten. Je kunt relatief snel over het benodigde bedrag beschikken, kosteloos vervroegd aflossen en zelf de looptijd van de lening bepalen (met een maximum van 20 jaar). Lenen voor een verbouwing is fiscaal aantrekkelijk als er tussentijds afgelost wordt, doordat de rente in dat geval aftrekbaar is.

 

De hypotheek uitbreiden

Vanwege de hoge afsluitkosten is dit alleen interessant bij een verbouwingsbedrag van meer dan € 25.000. De aflossingsperiode is net zoals bij de hypotheek voor de aanschaf van een woning 30 jaar, maar aftrek van de hypotheekrente is waarschijnlijk een minder aantal jaar mogelijk. Hoewel in 2017 nog maar 101 procent (en in 2018 slechts 100 procent) van de woningwaarde geleend mag worden,  is dit in het geval van energiebesparende verbouwingen na aanschaf 106 procent.

 

Check subsidies voor de verbouwing

De Nederlandse overheid ziet graag dat mensen hun woning verduurzamen, en sommige verbouwingen komen dan ook in aanmerking voor subsidie. Naast de al interessante mogelijkheden van hypotheekrenteaftrek of aftrek van de rente van een lening, kan (een gedeelte van) de verbouwingskosten terugverdiend worden op deze manier. Over mogelijke subsidies is meer informatie te vinden bij de Energiesubsidiewijzer.

 

Een goede voorbereiding op de verbouwing

Online zijn er diverse sites waar je al een indicatie kunt krijgen van de prijzen. Desalniettemin is het altijd goed om meerdere offertes op te vragen bij verschillende aannemers of andere uitvoerders om de prijzen te kunnen vergelijken. Overleg met buren of de vereniging van eigenaren of de verbeteringen mogelijk samen opgepakt kunnen worden. Check tenslotte ook altijd op het online Omgevingsloket of er een vergunning nodig is voordat er met verbouwen gestart wordt.

De lekkerste loungesets voor de zom...

Kijk nou niet zo verbaast, we zijn niet raar, we zijn positief ingesteld. Wij gaan er gewoon keihard vanuit dat we nog een aantal heerlijke weken tot aan de herfst krijgen. Zul je zien, een prachtige nazomer en dus nog heel veel gezellige en fijne uren in de tuin of op het balkon. Misschien viel je ...

Lees verder

Tips om je slaapkamer groter te lat...

Een grotere slaapkamer wil iedereen wel. Helaas is dat nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Soms moet je behelpen met een wat kleinere slaapkamer. Op zich probleem, als je dat handig aanpakt. Je hebt lang niet altijd een grote verbouwing of een verhuizing nodig om een grotere slaapkamer te krijg...

Lees verder

Populaire interieurstijlen, welke p...

Hoe woon jij? Wat is jouw interieurstijl? Kun je jouw interieur onder één noemer schuiven of heb je een mix van diverse stijlen? Als het over wonen gaat, gaat het over smaak en daar valt natuurlijk nooit over te twisten. Niet iedereen vindt het belangrijk om met de laatste woontrends ...

Lees verder

Een hard of een zacht matras, wat i...

‘Rise & shine”! Ogen open, dekens aan de kant en meteen vol energie naast je bed, klaar voor een mooie nieuwe dag. Zo zou het moeten zijn. Zo ís het niet voor iedereen, uitgerust wakker worden is een voorwaarde om weer volop van een nieuwe dag te kunnen genieten en om goed te ...

Lees verder