13-12-2018

Tips voor het inrichten van een zolderkamer

Woon je in een huis waar een zolder bovenop zit dan ben je eigenlijk best een geluksvogel. Niet omdat je dan extra opslagruimte hebt maar omdat je van die zolderkamer een prachtige extra leefruimte kunt maken. Inclusief balkenplafond en schuine wanden als die er zijn. Het zou toch zonde zijn om er alleen maar ‘rommel’ neer te zetten die je wil bewaren (maar waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken). Een extra kamer op zolder draagt bij aan extra wooncomfort en als je gaat verkopen zal dát zeker een van de voordelen zijn. Extra ruimte is altijd welkom. Dus, ben je van plan een zolderkamer te gaan inrichten, hier zijn onze tips! 

 

 

Extra ruimte om te wonen zonder de verhuizen of verbouwen

Als je gezin groter wordt kan het zomaar zijn dat je ruimte te kort komt. Verhuizen lijkt de meest voor de hand liggende optie maar is natuurlijk helemaal niet stap één om over na te denken als je verder prima op je plek zit. Creëer extra ruimte in je huidige huis, ruim die zolder leeg en bekijk de ruimte die je hebt. Daar kun je ongetwijfeld een prachtige zolderkamer van maken. Of een badkamer, een wellnessruimte, werkruimte etc. Net wat je nodig hebt natuurlijk. Waar begin je mee als je je zolder als extra woonruimte wilt gaan gebruiken?

 

  • Maak ruimte en creëer licht! Een dakkapel zorgt voor zowel ruimte als licht, een Dakraam rolgordijnen zorgt ervoor dat je dat licht zelf kunt regelen. Privacy als je daar behoefte aan hebt en wat meer uitzicht als je naar buiten wilt kijken.
  • Schuine wanden en dikke houten balken hebben zo hun charme. Niet de aller makkelijkste elementen om mee/omheen te werken maar ze geven de ruimte absoluut een toffe sfeer. Laat houten balken juist in het oog springen als dat kan. Hou dan de rest van de ruimte lekker licht. Voor de schuine wanden kun je kasten op maat (laten) maken zodat je elke cm optimaal benut.
  • Bergruimte kun je kwijt in het schuinste gedeelte onder het dak. Daar kun je verder weinig mee maar qua opbergruimte biedt het ontzettend veel mogelijkheden. Denk aan schuifdeurtjes of rolbakken die je als een lade kunt uittrekken.
  • Omdat het een zolderkamer betreft zal het er wat donkerder zijn dan elders in je huis. Je hebt het grootste gedeelte al ‘verlicht’ door een dakkapel of dakraam te laten plaatsen, voor de rest komt het echt neer op inrichting en vérlichting. Zet de ruimte niet propvol kleine spullen maar denk groot en laat ook ruimte vrij. Dat geen niet alleen een ruimtelijker gevoel, het lijkt ook een stuk lichter. Er kan best een grote bank, groot bureau of bed in de zolderkamer staan, dat geeft een volwassen en luxe uitstraling.
  • Als je ervoor gekozen hebt om de nok zichtbaar te laten dan kun je een statement maken met een enorme hanglamp. Het zal de eyecatcher van de ruimte zijn dus denk daar goed over na. Een lamp hoeft natuurlijk niet persé in het midden van de ruimte te hangen. Zorg er wél voor dat je alle hoeken van de ruimte goed uit kunt lichten. Dat geeft ook weer een ruimtelijker gevoel en zorgt ervoor dat het ook een praktische ruimte kan zijn. Heb je een verlaagd plafond dan is het raadzaam om je basisverlichting in elk geval uit spots te laten bestaan. Daarnaast kun je sfeer creëren door staande, wand- en tafellampen.

 

 

Praktische zolderkamer 

Van elke zolderruimte kun je wat leuks maken. Hoe klein of groot ook, met een goed plan en optimale indeling haal je er het maximale uit. Speel met licht en kleur en durf uitgesproken keuzes te maken.

Creeer een mooie woonkeuken

De keuken is voor de hele familie the place to be! Daar is de koelkast, daar wordt het eten bereidt en daar is altijd wel iemand in voor een praatje. Voor velen is de keuken het hart van het huis. De meesten van ons dromen van een grote keuken. Ruimte genoeg voor een lange tafel met genoeg stoelen v...

Lees verder

Manieren om een ruimtelijk gevoel t...

Met vlagen bekruipt je dat gevoel van ruimtegebrek? Of woon je gewoon gezellig klein maar zoek wat oplossingen om toch zo ‘groot’ mogelijk te wonen? Een klein appartement of huis hoeft je niet meteen van de lijst te schrappen als je op zoek bent naar nieuwe woonruimte want zelfs van de k...

Lees verder

Een traplift aanpassen naar jouw in...

Een huis verkopen is tegenwoordig niet zo moeilijk meer. Een huis kópen daarentegen is andere koek. Het is daarom niet eens zo gek om over de (verre) toekomst na te denken als je een nieuw huis koopt. We weten natuurlijk niet hoe het met de huizenmarkt in de toekomst zal gaan maar daar hoef j...

Lees verder

Tuinplannen maken - zo maak je opti...

Januari te vroeg om over tuinplannen na te denken? Echt niet! Juist nu kun je je buigen deze klus, bepalen wat je écht mooi vindt en keuzes maken waar je de komende jaren blij mee zult zijn. Tuinplannen maken voor 2019 kost tijd, je gaat niet zomaar aan de slag, ook hiervoor kun je het beste ...

Lees verder