10-06-2019

Tips voor het inrichten van je huis!

Hoera! Je hebt dan éindelijk dat ene fijne huis weten te bemachtigen! Als het je eerste huur- of koopwoning is dan heb je misschien wel al een hele tijd in gedachte hoe je het graag in zou richten maar nu je dan eindelijk de sleutel hebt... kun je wel wat tips gebruiken! Een huis inrichten lijkt zo simpel, een kwestie van kopen wat je leuk vindt en klaar. Niks is natuurlijk minder waar, om de ruimte in je huis zo optimaal mogelijk te benutten en om je nieuwe meubels zo mooi mogelijk tot hun recht te laten komen heb je een plan nodig. Een plan én tips voor het inrichten van je huis. Waar anders dan hier kun je daarvoor altijd terecht? Interieur inspiratie op verzoek, hulp voor elke ruimte in je huis en de leukste ideetjes én adressen voor je meubels etc.

 

Tips voor het inrichten van je huis

Tips voor het inrichten van je huis

Tips voor het inrichten van je huis

 

Stappenplan voor een nieuw interieur

Wellicht heb je wel al wat spulletjes verzameld, je uitzet compleet zeg maar. Alleen, het is, hoe verleidelijk ook, niet slim om vooraf al meubels te kopen zonder te weten waar je uiteindelijk komt te wonen. Probeer je in te houden en ga stap voor stap te werk. Wat je wél al kunt doen als je nog zoekende bent naar een nieuwe woning is een moodboard maken. Wat vind je leuk? En als je samen gaat wonen, wat vindt je partner leuk en hoe komen jullie samen tot één geheel als jullie smaken uiteenlopen? Als je dát al allemaal voordat de koop of huur definitief is kun je dan meteen aan de slag met het stappenplan. Een nieuw interieur samenstellen doe je met wat tips voor het inrichten van je huis. Screenprint maken en afvinken maar!

 

-       Moodboard maken met interieurinspiratie -
als je dat nog niet deed is dat het allereerste om te doen. Zoek uit wat je echt het allerleukste vindt. Blader door woontijdschriften, scroll door Pinterest, lees woonblogs en bezoek interieurwebsite’s als de onze. Maak een lijstje met de woonwinkels die je wilt bezoeken en scheur de foto’s die je leuk vindt uit magazines etc. Plak alles in een schriftje of maak een account op Pinterest zodat je daar alles op kunt slaan.

 

-       Maak een plan -
Welke ruimte ga je waarvoor gebruiken? Keuken, woonkamer en badkamer wijzen zich wel vanzelf maar wat ga je met de eventueel overige ruimtes doen? Welke kamer is het beste als slaapkamer? In welke kamer kun je een werkplek inrichten? En als je dat eenmaal bepaald hebt, hóe ga je de ruimtes dan indelen zodat je de ruimte zo optimaal mogelijk gebruikt? Een bank staat niet per definitie het beste tegen een wand, om maar eens wat te noemen. Als je daar niet zelf uitkomt dan zijn er in veel woonwinkels experts te raadplegen die je daarmee supergoed kunnen helpen. Helemaal handig is het als je een winkel net als bijvoorbeeld Woonwinkel de Bommel bezoekt waar ze niet alleen voor elke ruimte in je huis meubels hebben maar ook nog eens (gratis) interieuradvies kunnen geven. Vaak is een eerste opzetje genoeg en krijg je daarna vanzelf een beeld hoe je verder kunt met het inrichten.

 

-       Welke woonstijl past bij je? -
Aan de hand van je moodboard kun je dan op zoek gaan naar meubels en kleuren die bij jouw woonstijl passen. Inmiddels heb je ook de plattegrond van je woning ontvangen en kun je elke ruimte opmeten en zo bepalen hoe groot je nieuwe bank bijvoorbeeld moet zijn zodat hij niet te klein of te groot is voor je woonkamer. Durf groot te denken, een te kleine bank ziet er echt ‘zielig’ uit maar een te grote zal onhandig zijn en letterlijk in de weg staan. Maar, denk niet dat als je een kleine woonkamer hebt dat je dan ook een kleine bank moet kiezen. Groot, maar niet té groot, da’s de uitdaging. De kleuren die je kiest zijn afhankelijk van de lichtinval in elke ruimte. Althans, dat is wel handig om mee te nemen bij het kiezen van kleuren. Kleur doet wat met je, dat kan zowel in positieve zin zijn als in negatieve dus laat je daarover goed informeren. Zoek op wat kleur onder de invloed van licht doet en weet ook hoe een kleur ‘uitpakt’ als je deze in een donkere ruimte zou gebruiken.

 

-       Zorg voor een goede basis -
Elk fijn huis begint met een goede basis. Bepaal aan de hand van je budget welke vloer, wandafwerking, raambekleding en meubels je kunt aanschaffen voor die goede basis. Als je basis klopt kun je gaandeweg je interieur persoonlijker maken. Investeer liever in een goede vloer dan in de leukste bijzettafeltjes bijvoorbeeld. Een interieur moet ‘groeien’, maar je begint met een goed begin!

 

-       Licht laat je interieur leven -
Lampen zijn vaak prijzig, dat klopt maar bezuinig er niet op. Je kunt je huis nog zo leuk hebben ingericht, als je lichtplan niet klopt komt alles niet optimaal tot z’n recht. Hoe jammer zou dat zijn? Maak een lichtplan want licht laat je interieur leven. Zorg voor een doordachte basisverlichting die de ruimte helemaal kan verlichten, een uitgekiende functionele verlichting en tot slot sfeerverlichting als kers op de taart. Functionele verlichting zorgt ervoor dat je de dingen goed kunt uitlichten die je in de ruimte het meeste doet. Wil je een leeshoek? Dan heb je daar speciale verlichting voor nodig. Ga je veel aan de eettafel zitten om bijvoorbeeld te werken of te puzzelen? Dan is ook daar goed licht gewenst. Sfeerverlichting is voor de gezelligheid zeg maar. Die ene mooie plant licht je met sfeerverlichting uit, een kunstwerk aan de muur, een hoektafel met een leuke verzameling ook.

 

-       Woonaccessoires kiezen!
Pas als je he.le.maal klaar bent kun je over woonaccessoires na gaan denken. Wacht met het kopen van plaids, sierkussens, kaarsen, planten, fotolijstjes, bloempotten etc. totdat je verder helemaal klaar bent. Pas dán kun je zien wat je ‘nodig’ hebt om het sfeertje compleet te maken. Koop niet te veel in een keer, kijk eerst wat een aanwinst met de ruimte doet. Koop niet omdat je iets móet hebben, zoek liever totdat je tegen iets aanloopt dat je écht heel mooi vindt. Zoals gezegd, je interieur ‘groeit’. Als je er een tijdje woont voel je vanzelf of dat wat je in gedachte hebt nog steeds wenselijk is of dat het slimmer/mooier is om naar een ander item te zoeken. Woonaccessoires moeten een echte toevoeging zijn aan je interieur, ze moeten bijdragen aan een fijne sfeer. Je moet geen onrustige sfeer krijgen omdat je te veel woonaccessoires ingekocht hebt.

Je woning een andere sfeer geven do...

Wil je je woning, of een deel daarvan, een andere sfeer geven? Dan is het niet altijd nodig om een complete verbouwing uit te voeren, of al je meubels bij het grofvuil te zetten en te vervangen door nieuwe exemplaren. Nee, soms zijn het een paar kleine ingrepen die voor grote veranderingen kunnen zo...

Lees verder

Zou je dat nou eigenlijk wel doen, ...

Lastig hè, een nieuwe vloer kiezen? Je vloer is een van de basiselementen van je interieur, het is een grote sfeerbepaler zeg maar. Daardoor wordt de druk misschien alleen maar groter want, kies je wel de juiste vloer? Welke vloer past bij jouw woonstijl? Kun je vreselijk de mist ingaan met e...

Lees verder

Beperkt budget? Zo kom je aan mooie...

  Het lijkt wel alsof alles wat mooi is, ook duur moet zijn. Ga je naar een gemiddelde lampenspecialist, dan schrik je ontzettend van de prijskaartjes. Misschien vind jij het fijn om voor honderden euro’s een designlamp te kopen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Wil jij graag mo...

Lees verder

Waarom gordijnen in je interieur en...

    De meningen zijn erover verdeeld. Er zijn mensen die niet los kunnen komen van de indrukwekkende gordijnpartij van hun oma vroeger, die het dus eigenlijk maar ouderwets vinden om gordijnen voor de ramen te hangen, én dan is er de groep die vindt dat het erg sfeervol, comfortab...

Lees verder