23-03-2018

Vijf waardevolle investeringen in je woning

Makelaars herhalen vaak dat het bij een woning vooral gaat om ‘locatie, locatie en locatie’. En natuurlijk wordt een woning in bijvoorbeeld een bosrijke omgeving of juist middenin een stadscentrum, dichtbij winkels en uitvalswegen vaak hoger qua prijs ingeschaald. Maar daarnaast zijn er ook specifieke kenmerken van een woning die de waarde bepalen. Door slim te investeren kun je zo zelf voor woningwaardevermeerdering zorgen. Niet alleen interessant als je je woning wilt gaan verkopen, maar het levert je zelf ook nog eens meer woongenot op. Hieronder noemen we vijf waardevolle investeringen.

 

Extra woonruimte creëren

Is er gezinsuitbreiding op komst, zou je graag eigen werkkamer willen, of een mooie ruime eetkeuken? Woonruimte is zowel voor jezelf een waardevolle toevoeging aan je huis, als voor toekomstige kopers. Op de begane grond kun je extra vierkante meters krijgen door een aanbouw, op bovenverdiepingen door een opbouw of dakkapel.

 

Vijf waardevolle investeringen in je woning

 

Aanbouw van een garage

Hoewel eigenlijk niet heel veel mensen een garage gebruiken voor het oorspronkelijke doel, namelijk het stallen van een auto, levert een garage toch nog steeds meerwaarde op. Niet alleen doordat het ook gebruikt kan worden voor stalling van bijvoorbeeld fietsen of extra opslagruimte, maar ook doordat deze ruimte in de toekomst vaak eenvoudig omgetoverd kan worden tot extra woonruimte (zie hierboven).

 

Energiezuiniger maken van de woning

Je woning energiezuiniger maken heeft diverse voordelen. Het duurzamer maken van je woning, bijvoorbeeld door middel van isolatie van dak, vloer en gevels, enkel glas vervangen door HR++-glas en het laten plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp vraagt vaak een investering, maar deze betaalt zich dubbel en dwars terug. Niet alleen doordat je woning comfortabeler wordt en je bespaart op je energielasten, maar ook doordat woningen met een energielabel A of B meer opbrengen en sneller verkocht worden.

 

Vijf waardevolle investeringen in je woning

 

Nieuwe keuken, badkamer en toilet

In het verleden werd er vaak gezegd dat het niet loonde om voor de verkoop nog de keuken of badkamer of het toilet te vernieuwen. De laatste jaren zijn echter de hypotheeknormen erg aangescherpt. Mensen kunnen bijvoorbeeld geen hoger bedrag lenen dan de aanschafprijs van de woning. Hierdoor is het niet meer mogelijk de hypotheek te verhogen voor de renovatie van toilet, badkamer of keuken, waardoor vooral instapklare starterswoningen steeds geliefder worden.

 

Volledig afgewerkt heeft de voorkeur

Naast dat, zoals hierboven genoemd, huizenkopers geen extra geld meer kunnen lenen voor verbouwingen, hebben ook steeds minder mensen zin in grote verbouwingen zodra ze in hun nieuwe woning trekken. De muren even opfrissen door ze te sausen is nog te doen, ook omdat hiermee mensen een woning echt eigen kunnen maken. Nieuwe muren en plafonds, net stucwerk en verzorgd schilderwerk binnen en buiten kunnen echter vaak zorgen voor een hogere verkoopprijs en snellere verkoop.

 

Hoe waardevol een bepaalde investering is, is moeilijk in een bepaald getal uit te drukken. De waardevermeerdering hangt bijvoorbeeld af van het type woning en de kopersdoelgroep als je ooit wilt gaan verhuizen. Als je daarnaast voorlopig nog niet van plan bent de woning te verkopen, is de vermeerdering ook sterk afhankelijk van je eigen wensen natuurlijk.

Tips voor het kopen van nieuwe meub...

Yay! Jullie gaan samenwonen! Superleuk én gezellig maar ….waar te beginnen? Los van het zoeken van een huis of appartement gaan jullie natuurlijk meubels nodig hebben. Misschien hadden jullie elk al een eigen interieur, dan kun je het een en ander samenvoegen. Als jullie samen vanaf &l...

Lees verder

Het is zo gek nog niet: een lift in...

Forever young, geen vuiltje aan de lucht en we leven vooral in het hier en nu. Je staat waarschijnlijk zelden bij stil, waarom zou je ook, maar ooit begint de leeftijd te tellen en vind je al die trappen in je monumentale pand niet meer zo leuk. Zo gaat je ook die lage loungebank waarschijnlijk tege...

Lees verder

Een houten plantenbak kopen voor de...

Het heeft een natuurlijke uitstraling, het geeft een warme sfeer en het is duurzaam; dat zijn de kenmerken van een houten plantenbak. Combineer een hardhouten plantenbak met het natuurlijke groen van planten en struiken en daarmee combineer je natuur met natuur. Een bloembak van hout geeft niet alle...

Lees verder

Op zoek naar een nieuwe en duurzame...

Modern, laat het duidelijk zijn, is een ruim begrip. Moderne interieurs zijn niet persé interieurs met alleen maar hippe designmeubels. Een modern huis is een huis waarin bewuste keuzes zijn gemaakt, zowel voor de interieurstijl als voor de materialen en het onderhoud daarvan. Een moderne vlo...

Lees verder