05-12-2017

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen

Veruit de meeste mensen kopen een woning zonder hulp van een aankoopmakelaar. Toch kan een aankoopmakelaar je een grote dienst bewijzen. Voor veel mensen is de aankoop van een huis iets dat ze slechts een aantal keer in hun keven doen, en er zijn er die graag deskundige hulp hierbij hebben. Zeker nu het kopen van een woning door de krapte in bepaalde gebieden erg moeilijk is geworden. Hoe kan een makelaar je helpen bij de aankoop van een woning?

 

 

De objectieve blik van een aankoopmakelaar

Als mensen naar een huis gaan kijken, hebben ze vaak al een beeld door bijvoorbeeld foto’s of een omschrijving van de indeling. Een bezichtiging gaat dan ook bij veel mensen meer om ‘het gevoel dat ze bij een huis hebben’ dan de feiten en cijfers. Toch zijn die ook erg belangrijk. Een aankoopmakelaar heeft een objectieve blik en weet waarnaar hij moet informeren. Hoe staat het bijvoorbeeld met het onderhoud van het huis, de energiekosten en de omgeving?

 

Helpen bij onderhandelingen en het koopcontract

Heb je een woning een paar keer bekeken en bevat het goed? Dan wordt het tijd om na te denken over het bod dat je gaat doen. Als mensen een goed gevoel hebben bij een huis zijn ze vaak bereid hier meer voor neer te tellen. Dit kan later problemen geven bij de financiering, als blijkt dat uit de taxatie die voor de hypotheek nodig is dat de waarde lager wordt ingeschat. Een aankoopmakelaar kan helpen je een realistisch bod te doen, en je behoeden voor het bieden van een te hoog bedrag.

Daarnaast kan een aankoopmakelaar je helpen bij het koopcontract. Voor veel mensen is dit financiële en juridische abracadabra, maar zet nooit zomaar je handtekening. Door de krapte op de huizenmarkt worden er namelijk tegenwoordig soms afwijkende voorwaarden gehanteerd, zoals het sluiten van een overeenkomst zonder ontbindende voorwaarde van financiering. Dit kan je een flinke som geld kosten indien je de financiering van de woning toch niet rond krijgt.

 

Kosten van een aankoopmakelaar

In tijden van krapte op de huizenmarkt in bepaalde steden zoals nu kan het handig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen. Voor zijn diensten betaal je een vooraf afgesproken courtage. Deze is bij aankoop vaak lager dan bij de verkoop van een woning. Over de prijs is niets wettelijk vastgelegd en deze kunnen nogal verschillen. Meerdere offertes kun je opvragen via Vergelijk.com, en onderhandelen op basis van die informatie is zeker niet ongebruikelijk. Sommige makelaar rekenen een vast tarief, maar een stelregel is dat voor een totaalpakket van het in kaart brengen van de wensen tot het regelen van de financiering de kosten niet veel hoger mogen zijn dan 0,9 procent van de verkoopprijs. Vergeet hierbij niet dat makelaars vaak een tarief zonder btw vermelden.

 

Dit moet je weten voordat je een makelaar inhuurt

Het is alleen maar zinnig om een aankoopmakelaar in te schakelen als je wel al enigszins weet wat je zoekgebied is, en hoe jouw persoonlijke financiële plaatje eruit ziet. Om een goede selectie te maken uit alle woningen die te koop staan, moet je bijvoorbeeld weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zo weet je of je voor die woning(en) die je op het oog hebt, ook wel een financiering van een hypotheekverstrekker krijgt.

Tien voordelen van en vier leuke id...

Led lampen bieden tal van mogelijkheden  Led verlichting heeft veel te bieden. Naast de vele voordelen van dit type lampen, kun je er het interieur ook flink mee opknappen en extra uitstraling geven. In deze blog lichten we tien voordelen van led verlichting uit en vind je ook vier tips over h...

Lees verder

De warmte buiten houden deze zomer:...

Wat is het heerlijk: al weken kunnen we genieten van het warme zomerzonnetje. Erg fijn natuurlijk; gezellig met de familie barbecueën, een dagje met het gezin naar het strand of gewoon lekker pootjebaden in een badje in de achtertuin. Hoe aangenaam het ook is dat het buiten lekker warm is, het ...

Lees verder

Een kookeiland in je keuken? 4 prak...

In steeds meer woningen staat de keuken centraal in het gezinsleven. Gezellig samen zitten voor het ontbijt, de dag bespreken met koffie of thee en ‘s avonds een spelletje spelen met vrienden. Het feit dat de keuken de laatste jaren zo belangrijk is geworden, betekent dat er een flinke verande...

Lees verder

Zelf je tuin aanleggen: 5 tips

Niets zo fijn als even lekker tot rust komen in je tuin. Genieten van een glaasje wijn en de ondergaande zon, of een gezellige barbecue met familie en vrienden. Buiten alle gezelligheid die een tuin biedt kun je er natuurlijk met een beetje moeite ook de koelkast mee vullen! Heb je de mogelijkheid o...

Lees verder