05-12-2017

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen

Veruit de meeste mensen kopen een woning zonder hulp van een aankoopmakelaar. Toch kan een aankoopmakelaar je een grote dienst bewijzen. Voor veel mensen is de aankoop van een huis iets dat ze slechts een aantal keer in hun keven doen, en er zijn er die graag deskundige hulp hierbij hebben. Zeker nu het kopen van een woning door de krapte in bepaalde gebieden erg moeilijk is geworden. Hoe kan een makelaar je helpen bij de aankoop van een woning?

 

 

De objectieve blik van een aankoopmakelaar

Als mensen naar een huis gaan kijken, hebben ze vaak al een beeld door bijvoorbeeld foto’s of een omschrijving van de indeling. Een bezichtiging gaat dan ook bij veel mensen meer om ‘het gevoel dat ze bij een huis hebben’ dan de feiten en cijfers. Toch zijn die ook erg belangrijk. Een aankoopmakelaar heeft een objectieve blik en weet waarnaar hij moet informeren. Hoe staat het bijvoorbeeld met het onderhoud van het huis, de energiekosten en de omgeving?

 

Helpen bij onderhandelingen en het koopcontract

Heb je een woning een paar keer bekeken en bevat het goed? Dan wordt het tijd om na te denken over het bod dat je gaat doen. Als mensen een goed gevoel hebben bij een huis zijn ze vaak bereid hier meer voor neer te tellen. Dit kan later problemen geven bij de financiering, als blijkt dat uit de taxatie die voor de hypotheek nodig is dat de waarde lager wordt ingeschat. Een aankoopmakelaar kan helpen je een realistisch bod te doen, en je behoeden voor het bieden van een te hoog bedrag.

Daarnaast kan een aankoopmakelaar je helpen bij het koopcontract. Voor veel mensen is dit financiële en juridische abracadabra, maar zet nooit zomaar je handtekening. Door de krapte op de huizenmarkt worden er namelijk tegenwoordig soms afwijkende voorwaarden gehanteerd, zoals het sluiten van een overeenkomst zonder ontbindende voorwaarde van financiering. Dit kan je een flinke som geld kosten indien je de financiering van de woning toch niet rond krijgt.

 

Kosten van een aankoopmakelaar

In tijden van krapte op de huizenmarkt in bepaalde steden zoals nu kan het handig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen. Voor zijn diensten betaal je een vooraf afgesproken courtage. Deze is bij aankoop vaak lager dan bij de verkoop van een woning. Over de prijs is niets wettelijk vastgelegd en deze kunnen nogal verschillen. Meerdere offertes kun je opvragen via Vergelijk.com, en onderhandelen op basis van die informatie is zeker niet ongebruikelijk. Sommige makelaar rekenen een vast tarief, maar een stelregel is dat voor een totaalpakket van het in kaart brengen van de wensen tot het regelen van de financiering de kosten niet veel hoger mogen zijn dan 0,9 procent van de verkoopprijs. Vergeet hierbij niet dat makelaars vaak een tarief zonder btw vermelden.

 

Dit moet je weten voordat je een makelaar inhuurt

Het is alleen maar zinnig om een aankoopmakelaar in te schakelen als je wel al enigszins weet wat je zoekgebied is, en hoe jouw persoonlijke financiële plaatje eruit ziet. Om een goede selectie te maken uit alle woningen die te koop staan, moet je bijvoorbeeld weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zo weet je of je voor die woning(en) die je op het oog hebt, ook wel een financiering van een hypotheekverstrekker krijgt.

HPL: voor een bureau op maat

Wie een bureau wil kopen, kan kiezen uit allerlei ontwerpen in tal van verschillende kleuren. Je koopt zo het bureau waarvan je al heel lang droomde. Behalve dan een bureaublad op maat. En laat juist dat een van de belangrijkste onderdelen van een functioneel bureau zijn.   Natuurlijk, ve...

Lees verder

Hoe verzorg je je laminaatvloer het...

De wintertijd – dat is de tijd om bij elkaar op bezoek te gaan, te spelen en sporten in de sneeuw en van lange winterwandelingen met je hond. Naast al die gezelligheid betekent deze periode voor je laminaatvloer dat er vooral veel vocht, vuil en vlekken op de vloer terecht komen. En als je dan...

Lees verder

5x tuininspiratie - nu plannen make...

Einde van het jaar, de donkerste periode van het jaar, wie denkt er in hemelsnaam aan de tuin? Wil juist nu niet iedereen lekker binnen bij de kachel zitten, verborgen onder een dekentje, ver weg van alle wind en regen buiten? Het zal je verbazen hoeveel mensen er toch ook in de herfst en de winter ...

Lees verder

Waarom zou je kunstgras laten legge...

Leuk hoor, het najaar. Lekker ruig weer, en een tuin die flink wat te verduren krijgt. De bomen en struiken worden kaal, er komt een moslaag op je bestrating en je gazon heeft een zware tijd voor al dat water, de vorst en de sneeuw. Natuurlijk kun je daar niks tegen doen, de winter is wat het is en ...

Lees verder