05-09-2017

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een houtsoort van naaldbomen die vooral uit Duitsland en Frankrijk afkomstig is. Douglashout is super sterk en heel duurzaam. Met heel duurzaam willen we zeggen dat het zeker 10 tot 15 jaar mee gaat en als je het ook nog behandeld kan het nog langer mee gaan. Je kan Douglas hout voor veel verschillende klussen gebruiken, maar wat zijn nog meer de voordelen? en wat is het verschil met Lariks hout? en vooral waar kun je Douglas hout kopen?

De Afgelopen jaren is de vraag naar Douglas hout flink toegenomen. Hoe komt dit nu en waarom is deze houtsoort zo populair? Dit heeft natuurlijk te maken met de vele voordelen van Douglas hout.

 

wat is Douglas hout

 

Voordelen van Douglas hout

  • Zoals eerder benoemd heeft Douglas hout een enorme hoge duurzaamheid. Er is ook wel vurenhout op de markt wat heel duurzaam is, alleen worden hier vaak extra stoffen aan toegevoegd om het vurenhout duurzaam te maken.
  • Douglas is een van de hardste soorten hout vergeleken met de andere naaldhoutsoorten zoals vuren en grenen. De groeisnelheid van de naaldboom is vooral de bepalende factor voor de hardheid van het hout. Let wel op want hardheid is niet hetzelfde als duurzaamheid. Nieuwsgierig naar de duurzaamheid van Douglas hout en overige houtsoorten?  
  • De nerf is heel fijn vergeleken met andere houtsoorten. Verder is de nerf van Douglas hout heel langdradig, waardoor het wel iets moeilijker is om het hout te schaven of te frezen.
  • De natuurlijke kleur van Douglas hout is geel tot geelbruin, waardoor het al een warme uitstraling heeft. Na jaren kunnen er wat grijstinten naar boven komen. Dit kun je zo laten als je het mooi vindt, maar je zou het ook kunnen behandelen met speciale olie of beits.
  • Omdat het hout zo sterk en hard is kan het goed gebruikt worden bij verschillende constructies als poorten, schuttingen, blokhutten, veranda’s en carports.
  • Doordat het veel geplant wordt in Frankrijk en zelfs in Nederland zal het aanbod van Douglas hout alleen maar toe nemen en dus ook goedkoper worden. Zeker als het uit Nederland komt.

 

Verschil met Larikshout

Net als Douglas hout is Lariks hout ook een hele duurzame houtsoort. Zo is Douglas hout van duurzaamheidsklasse 3-4 en Lariks hout ook. Toch zijn er een paar kleine verschillen tussen de twee houtsoorten.

Lariks hout is namelijk nog harder en taaier dan Douglas hout. Zoals eerder aangegeven heet Douglas hout dus een mooie lange draadverloop en lariks hout heeft vaak een wat warrig draadverloop.

Andere houtsoorten als vuren en dennen lijken wel veel meer op elkaar en daar zijn de verschillen echt minimaal.

 

Aanschaffen Douglas hout

Bijna overal kun je douglas hout kopen, vooral omdat ze nu zoveel douglas bossen aan het planten zijn. De verschillende bouwmarkten bieden douglas hout vaak alleen aan in een paar standaard maten balken. Online kun je vaak een breder assortiment vinden van douglas hout. Als je alleen balken nodig heb is dat natuurlijk prima, maar zorg dus dat je goed rond kijkt want je hebt ook douglasplanken en tevens in verschillende maten en kleuren. 

Rock that wall unieke wanddecorat...

Vertel eens, hoeveel foto’s heb je tijdens je zomervakantie gemaakt? Of ben je misschien een fervent Instagrammer en puilt je telefoon uit van alle toffe kiekjes die je daarop hebt bewaard? Superleuk om zo nu en dan te scrollen en alles nog eens terug te zien maar waarom ga je er niet wat leuk...

Lees verder

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Na de crises die grote invloed hadden op de huizenmarkt zijn het aantal verhuizingen de afgelopen jaren weer sterk toegenomen. In 2016 verhuisden bijna 1,8 miljoen mensen, het hoogst genoteerde aantal van de afgelopen vier decennia. De stijging heeft dit jaar ook nog doorgezet, aangezien in het eers...

Lees verder

5 tips bij het inrichten van een zo...

De zolderkamer is vaak een kamer die over het hoofd wordt gezien tijdens de inrichting van een huis. Maar na een tijd komen mensen er toch achter dat je deze kamer kan benutten voor veel mooiere dingen dan gewoon maar een zolderkamer. Denk aan het creëren  van een extra slaapkamer, werkrui...

Lees verder

Gezellige ramen, hoe richt je ze in...

Wij als Nederlanders staan erom bekend dat we onze vensterbanken graag leuk decoreren. Daar waar in veel ons omringende landen vaak gekozen wordt voor de traditionele ‘set-styling’ (twee van elk) durven wij gerust out of the box te denken en gebruiken we onze vensterbanken creatief. Zeke...

Lees verder