05-09-2017

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een houtsoort van naaldbomen die vooral uit Duitsland en Frankrijk afkomstig is. Douglashout is super sterk en heel duurzaam. Met heel duurzaam willen we zeggen dat het zeker 10 tot 15 jaar mee gaat en als je het ook nog behandeld kan het nog langer mee gaan. Je kan Douglas hout voor veel verschillende klussen gebruiken, maar wat zijn nog meer de voordelen? en wat is het verschil met Lariks hout? en vooral waar kun je Douglas hout kopen?

De Afgelopen jaren is de vraag naar Douglas hout flink toegenomen. Hoe komt dit nu en waarom is deze houtsoort zo populair? Dit heeft natuurlijk te maken met de vele voordelen van Douglas hout.

 

wat is Douglas hout

 

Voordelen van Douglas hout

  • Zoals eerder benoemd heeft Douglas hout een enorme hoge duurzaamheid. Er is ook wel vurenhout op de markt wat heel duurzaam is, alleen worden hier vaak extra stoffen aan toegevoegd om het vurenhout duurzaam te maken.
  • Douglas is een van de hardste soorten hout vergeleken met de andere naaldhoutsoorten zoals vuren en grenen. De groeisnelheid van de naaldboom is vooral de bepalende factor voor de hardheid van het hout. Let wel op want hardheid is niet hetzelfde als duurzaamheid. Nieuwsgierig naar de duurzaamheid van Douglas hout en overige houtsoorten?  
  • De nerf is heel fijn vergeleken met andere houtsoorten. Verder is de nerf van Douglas hout heel langdradig, waardoor het wel iets moeilijker is om het hout te schaven of te frezen.
  • De natuurlijke kleur van Douglas hout is geel tot geelbruin, waardoor het al een warme uitstraling heeft. Na jaren kunnen er wat grijstinten naar boven komen. Dit kun je zo laten als je het mooi vindt, maar je zou het ook kunnen behandelen met speciale olie of beits.
  • Omdat het hout zo sterk en hard is kan het goed gebruikt worden bij verschillende constructies als poorten, schuttingen, blokhutten, veranda’s en carports.
  • Doordat het veel geplant wordt in Frankrijk en zelfs in Nederland zal het aanbod van Douglas hout alleen maar toe nemen en dus ook goedkoper worden. Zeker als het uit Nederland komt.

 

Verschil met Larikshout

Net als Douglas hout is Lariks hout ook een hele duurzame houtsoort. Zo is Douglas hout van duurzaamheidsklasse 3-4 en Lariks hout ook. Toch zijn er een paar kleine verschillen tussen de twee houtsoorten.

Lariks hout is namelijk nog harder en taaier dan Douglas hout. Zoals eerder aangegeven heet Douglas hout dus een mooie lange draadverloop en lariks hout heeft vaak een wat warrig draadverloop.

Andere houtsoorten als vuren en dennen lijken wel veel meer op elkaar en daar zijn de verschillen echt minimaal.

 

Aanschaffen Douglas hout

Bijna overal kun je douglas hout kopen, vooral omdat ze nu zoveel douglas bossen aan het planten zijn. De verschillende bouwmarkten bieden douglas hout vaak alleen aan in een paar standaard maten balken. Online kun je vaak een breder assortiment vinden van douglas hout. Als je alleen balken nodig heb is dat natuurlijk prima, maar zorg dus dat je goed rond kijkt want je hebt ook douglasplanken en tevens in verschillende maten en kleuren. 

Mooie tuin aanleggen met grind

Een weelderige tuin of juist een tuin met strakke lijnen? Een cottagetuin of een moderne tuin met geometrische vlakken? Elke tuin kun je helemaal naar eigen smaak inrichten, het kan écht een verlengstuk van je huis worden als je ‘m durft in te delen zoals jij dat wilt. Het is natuurlijk...

Lees verder

Woontrend: ronde spiegels met leren...

Je ziet de ronde spiegel voorzien van leren riem steeds vaker in de huishoudens terugkomen. In de woonkamer, de hal, in de slaapkamer of op het toilet; de ronde spiegel met leren riem is terug van weggeweest. Je creëert met deze spiegel een stoere setting en de leren riem maakt het helemaal af....

Lees verder

5 tips bij het kopen van verlichtin...

Verlichting speelt een grote rol in de sfeerbepaling van onze woning. De gekozen verlichting kan de sfeer namelijk ten goede komen, maar ook teniet doen. Laten we ook niet vergeten dat iedere soort lamp zo zijn eigen voor- en nadelen heeft. Om er zeker van te zijn dat je de goede keuze maakt houdt j...

Lees verder

De voordelen van zonneschermdoeken

Misschien heb je er al eens van gehoord: zonneschermdoeken. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en kunnen op heel veel manieren worden gebruikt. Zo zijn er allerlei typen zonweringen die zonneschermdoeken hebben. Maar ook een losse schaduwdoek is van hetzelfde materiaal gemaakt en veel par...

Lees verder