05-09-2017

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een houtsoort van naaldbomen die vooral uit Duitsland en Frankrijk afkomstig is. Douglashout is super sterk en heel duurzaam. Met heel duurzaam willen we zeggen dat het zeker 10 tot 15 jaar mee gaat en als je het ook nog behandeld kan het nog langer mee gaan. Je kan Douglas hout voor veel verschillende klussen gebruiken, maar wat zijn nog meer de voordelen? en wat is het verschil met Lariks hout? en vooral waar kun je Douglas hout kopen?

De Afgelopen jaren is de vraag naar Douglas hout flink toegenomen. Hoe komt dit nu en waarom is deze houtsoort zo populair? Dit heeft natuurlijk te maken met de vele voordelen van Douglas hout.

 

wat is Douglas hout

 

Voordelen van Douglas hout

  • Zoals eerder benoemd heeft Douglas hout een enorme hoge duurzaamheid. Er is ook wel vurenhout op de markt wat heel duurzaam is, alleen worden hier vaak extra stoffen aan toegevoegd om het vurenhout duurzaam te maken.
  • Douglas is een van de hardste soorten hout vergeleken met de andere naaldhoutsoorten zoals vuren en grenen. De groeisnelheid van de naaldboom is vooral de bepalende factor voor de hardheid van het hout. Let wel op want hardheid is niet hetzelfde als duurzaamheid. Nieuwsgierig naar de duurzaamheid van Douglas hout en overige houtsoorten?  
  • De nerf is heel fijn vergeleken met andere houtsoorten. Verder is de nerf van Douglas hout heel langdradig, waardoor het wel iets moeilijker is om het hout te schaven of te frezen.
  • De natuurlijke kleur van Douglas hout is geel tot geelbruin, waardoor het al een warme uitstraling heeft. Na jaren kunnen er wat grijstinten naar boven komen. Dit kun je zo laten als je het mooi vindt, maar je zou het ook kunnen behandelen met speciale olie of beits.
  • Omdat het hout zo sterk en hard is kan het goed gebruikt worden bij verschillende constructies als poorten, schuttingen, blokhutten, veranda’s en carports.
  • Doordat het veel geplant wordt in Frankrijk en zelfs in Nederland zal het aanbod van Douglas hout alleen maar toe nemen en dus ook goedkoper worden. Zeker als het uit Nederland komt.

 

Verschil met Larikshout

Net als Douglas hout is Lariks hout ook een hele duurzame houtsoort. Zo is Douglas hout van duurzaamheidsklasse 3-4 en Lariks hout ook. Toch zijn er een paar kleine verschillen tussen de twee houtsoorten.

Lariks hout is namelijk nog harder en taaier dan Douglas hout. Zoals eerder aangegeven heet Douglas hout dus een mooie lange draadverloop en lariks hout heeft vaak een wat warrig draadverloop.

Andere houtsoorten als vuren en dennen lijken wel veel meer op elkaar en daar zijn de verschillen echt minimaal.

 

Aanschaffen Douglas hout

Bijna overal kun je douglas hout kopen, vooral omdat ze nu zoveel douglas bossen aan het planten zijn. De verschillende bouwmarkten bieden douglas hout vaak alleen aan in een paar standaard maten balken. Online kun je vaak een breder assortiment vinden van douglas hout. Als je alleen balken nodig heb is dat natuurlijk prima, maar zorg dus dat je goed rond kijkt want je hebt ook douglasplanken en tevens in verschillende maten en kleuren. 

Hoe creŽer ik de perfecte moderne k...

Een keuken is een essentieel onderdeel van je huis, dit is waar je het eten van je gezin wordt voorbereid en waar je dus indirect je gezin in leven houdt. Het is dus zaak dat deze keuken van alle gemakken is voorzien. In dit artikel zullen we proberen jou een duwtje in de juiste richting te geven al...

Lees verder

CreŽer je eigen Ďhome Officeí in de...

Steeds meer mensen kiezen ervoor een thuiswerkplek in te richten in de woonkamer. Een voordeel hiervan is dat je tijdens het werken nauwer betrokken bent bij het familieleven en dat je bovendien minder energie zal verbruiken tijdens de strenge wintermaanden. Let wel op, zo’n home office heeft ...

Lees verder

Badkamerkraan kiezen? Dit moet je w...

De badkamer, toilet en keuken zijn niet af zonder kraan. De kraan is een onmisbaar product. De laatste jaren is het assortiment badkamerkranen enorm gegroeid en tegenwoordig zijn er kranen in alle soorten, maten, kleuren te koop. Maar waar moet je op letten bij het uitkiezen van de juiste kraan voor...

Lees verder

By-Boo meubelen

Bent u al bekend met By-Boo meubelen? Nog niet? Dan raadt Verouden Wonen u een eerste kennismaking zeker aan. Als u het merk wel kent, dan bent u vast al bekend met de vintage, industriële en trendy woonartikelen en accessoires. In het assortiment van de By-Boo meubelen is er van alles te vinde...

Lees verder